10 weetjes over de Giro waarmee u kunt uitpakken

Maarten Pottie
| 0 reacties
10 weetjes over de Giro waarmee u kunt uitpakken
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Ronde van Italië gaat op 6 mei van start in het Nederlandse Apeldoorn. Tot 29 mei zullen 198 renners uit 22 ploegen strijden om de roze trui. Met deze weetjes heeft u iets om over te spreken als u de lange etappes met wat vrienden bekijkt.

Wist je dat de Giro...

... de eerste keer startte op 13 mei 1909 als idee om de verkoopcijfers van La Gazzetto dello Sport de hoogte in te krijgen. 127 coureurs begonnen in Milaan voor 8 ritten die samen goed waren voor 2448 kilometer. 49 renners kwamen aan en de Italiaan Luigi Ganna won de eerste editie.

.. dit jaar voor de 99ste keer gereden wordt, maar de race al 107 jaar bestaat. De Ronde van Italië werd niet gereden van 1915 tot 1918 en van 1941 tot 1945, respectievelijk omwille van WO I en WO II.

.. van 1912 de enige was zonder individuele eindwinnaar. Er was enkel een teamklassement, gewonnen door het Italiaanse Team Atala.

... sinds 1931 de roze trui heeft ingevoerd voor de leider in het klassement. De kleur van die trui is te danken aan het karakteristieke roze papier waarop La Gazzetta wordt gedrukt. Learco Guerra was de eerste die de roze trui mocht dragen.

Wist je dat de eindwinnaars...

.. het meest Italianen waren. Ze wonnen hun ronde maar liefst 68 keer, verspreid over 41 renners. De tweede plaats is voor ons Belgenlandje, drie landgenoten eindigden samen zeven keer in het roze. Frankrijk maakt de top drie compleet.

... tot het jaar 1950 enkel Italianen waren, de Zwitser Hugo Koblet bracht daar verandering in. Hij won de Giro overtuigend met 5 minuten en 12 seconden voorsprong. De eerste overwinning voor een niet-Europeaan was voor de Amerikaan Andy Hampsten in 1988.

.. oorspronkelijk beslist werden met een puntensysteem. Sinds 1914 werd het huidige systeem met tijd ingevoerd. Dat jaar won de Italiaan Alfonso Calzolari met maar liefst 1 uur 57 minuten en 26 seconden voorsprong, nog altijd de grootste eindoverwinning.

En wist je dat...

.. drie renners het record van meeste eindoverwinningen delen. De Italianen Alfredo Binda en Fausto Coppi wonnen de Giro elk vijf keer, net als onze landgenoot Eddy Merckx. De Kannibaal heeft ook een ander record op zijn naam, hij is de enige die de Ronde van Italië drie keer op rij kon winnen, van 1972 tot 1974.

... het geleden is van 1978 dat een Belg de Ronde van Italië kon winnen. Johan De Muynck won toen met 59 seconden voorsprong op zijn eerste achtervolger. Het jaar daarvoor wist Michel Pollentier te triomferen. Samen met Merckx zijn zij onze drie enige eindlaureaten van de Giro.

... Alfredo Binda de eerste renner was die de Giro verschillende jaren na elkaar domineerde. In 1930 werd hij naar het hoofdkantoor van La Gazzetta dello Sport geroepen. Hij werd beschuldigd van de wedstrijd te verpesten en ze boden hem 22.000 lire aan om minder dominant te zijn. Binda weigerde en werd de eerste coureur die de Giro vijf keer won.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties