Tom Dumoulin goed op weg om record van landgenoot te breken

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Tom Dumoulin goed op weg om record van landgenoot te breken

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Tom Dumoulin maakte in de eerste etappe van de Giro de Nederlandse roze droom waar. Hij won de tijdrit en veroverde het roze met één honderdste van een seconde voorsprong. Maar het sprookje van Dumoulin blijft ondertussen verder duren.

Tom Dumoulin speelde zijn leiderstrui slechts één dag kwijt, na de derde etappe van Arnhem naar Nijmegen. Marcel Kittel mocht toen voor de tweede opeenvolgende dag juichen in een massaspurt en veroverde zo het roze.

Maar Dumoulin veroverde ondertussen al zes roze truien. En daarmee is hij goed op weg om een Nederlands record te evenaren én zelfs te verbeteren. Erik Breukink staat namelijk aan de leiding met in totaal acht roze truien.

Twee roze Giro's

Deze truien veroverde hij in de Giro-edities van 1987 en 1989. In het eerste jaar veroverde hij drie roze truien na de eerste twee ritten (eerste rit bestond toen uit twee delen) en speelde hij zijn trui kwijt aan Stephen Roche. In 1989 veroverde hij zelfs vijf roze truien.

Na de achtste etappe veroverde Breukink de leiderstrui voor één dagje, maar na de tiende etappe was het opnieuw feest. Hij droeg daarna ook nog in de elfde, twaalfde en dertiende etappe de felbegeerde trui.

En deze Nederlander?

Met Pieter Weening is er ook nog een actieve Nederlander in het peloton die vier roze truien in zijn bezit heeft. In de Ronde van Italië van 2011 veroverde Weening de leiderstrui van David Millar. Hij behield de eerste plek in het klassement vier dagen lang, maar moest dan het roze afstaan aan Alberto Contador.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties