Waarom lukt het voor Quintana niet in de Tour, maar wél in de Vuelta?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Waarom lukt het voor Quintana niet in de Tour, maar wél in de Vuelta?

Nairo Quintana is aan een sterke Ronde van Spanje bezig. De Colombiaan probeert in de Vuelta zijn matige Tour door te spoelen met een eindzege in de laatste Grote Ronde van het seizoen. Nu lukt het dus wel, in de Tour ging dat niet.

Nairo Quintana zette op Lagos de Covadonga de Ronde van Spanje naar zijn hand. Chris Froome volgt op een kleine minuut en lijkt de grootste concurrent voor de eindzege te worden. In deze Ronde van Spanje krijgen we het spannende duel dat we eigenlijk in juli in de Tour hadden moeten krijgen.

Aan Froome ligt dat niet, wél aan Quintana. De Colombiaan mocht dan wel op het podium eindigen in de afgelopen Tour, goed was het echter niet. Zeker omdat Quintana zijn zinnen had gezet op een eerste eindzege in de Tour de France. In een toch wat verzadigde Vuelta ligt de weg naar eindwinst open, al zal de tijdrit in de 19e rit voor de beslissing zorgen.

Decompressie bij Froome?

Alberto Contador staat namelijk op een ruime achterstand. Alejandro Valverde staat als derde op het podium maar is een ploegmaat van Quintana. En bij Froome kan je - ook al is het misschien niet echt zichtbaar - spreken van een beetje decompressie.

Het feit dat de Brit al zo lang van huis weg is na de Tour en Rio, doet Froome toch wat naar huis verlangen. Dat liet hij ook blijken in het interview na winst in de 11e etappe. Bovendien heeft hij al eindwinst in de Tour op zak. Niks moet dus voor de kopman van Team Sky.

Nairo Quintana op Lagos de Covadonga

Maar Quintana zelf, die is dus nu wel goed. Waaraan ligt dat dan? De Colombiaan heeft zich na de Ronde van Romandië afgezonderd in zijn thuisland Colombia. Daar zat de Movistar-renner constant boven 2.000 meter hoogte, een ideale hoogtestage dus. Een mogelijke verklaring is dan ook zijn voorbereidingskoers voor de Tour.

Dauphiné - Route du Sud

Contador en Froome stoomden zich klaar voor de Dauphiné, de luitenanten en schaduwkopmannen doen dat ook in de Dauphiné of in de Ronde van Zwitserland. Quintana koos echter voor de Roude du Sud, die hij dankzij de geringe tegenstand gemakkelijk naar zijn hand kon zetten.

Maar daar is het dus moeilijk om je te meten met echte concurrenten voor de Tour. Bovendien is er daarna nog weinig tijd om enkele procentjes beter te worden. Vandaar dat er sommigen resoluut kiezen voor de Dauphiné en niét voor Zwitserland, die een week later begint. Volgend jaar dus toch gewoon een eerste confrontatie met Froome in de Dauphiné, Nairo?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties