Het grand cru-jaar van Etixx-Quick Step: 56 overwinningen en 9 zeges in Grote Rondes

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 6 reacties
Het grand cru-jaar van Etixx-Quick Step: 56 overwinningen en 9 zeges in Grote Rondes

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Etixx-Quick Step heeft er een fantastisch wielerjaar opzitten. Met maar liefst 56 overwinningen op de weg doet geen enkel team beter dan de ploeg van Patrick Lefevere. Een overzicht.

24 april 2016. Wout Poels heeft net een heroïsche editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Team Sky mocht eindelijk triomferen in één van de Monumenten. Uitzinnige vreugde bij Sir Dave Brailsford en Team Sky, bij Etixx-Quick Step was de sfeer minder opgewekt. Patrick Lefevere mocht overal gaan uitleggen hoe het kwam dat zijn ploeg géén grote vis beet had.

Semi-klassiekers

Zijn ploeg moest het doen met overwinningen in semi-klassiekers zoals de Scheldeprijs (Marcel Kittel) en de Brabantse Pijl (Petr Vakoc). Echt tevreden kan je dan niet zijn als teammanager, maar Lefevere trok zich op aan het feit dat zijn ploeg al tal van overwinningen beet had.

Ritzeges in de voorbereidingskoersen zoals de Algarve, Dubai, Oman en San Luis, maar ook mooie zeges in Catalonië (Dan Martin) en Tirreno-Adriatico (Fernando Gaviria en Zdenek Stybar). Bovendien was het in Roubaix nét niet voor Tom Boonen, die zich liet verrassen door ervaren rot Mathew Hayman.

Kittel trof twee keer raak in de Giro en één keer in de Tour

Maar dat werd gecompenseerd in de rest van het seizoen. Marcel Kittel (2x), Matteo Trentin en Gianluca Brambilla zorgden voor feest in de Giro. Bovendien droegen die laatste, Kittel en Bob Jungels de roze leiderstrui. Julian Alaphilippe pakte later in mei een rit- en eindzege in de Ronde van Californië.

In de Tour schoot Etixx maar één keer raak met dank aan Marcel Kittel, maar in de Vuelta ging het opnieuw een stuk beter. Gianni Meersman mocht twee keer juichen, ook David De La Cruz mocht net als Brambilla de handen in de lucht steken. Tussendoor werd er nog in Polen en Wallonië enkele keren gewonnen.

Etixx-Quick Step kroonde zich tot wereldkampioen in de ploegentijdrit

Qatar

Boonen kwam in het najaar in vorm en won de Brussels Cycling Classic en de RideLondon Classic. Terpstra won dan weer het eindklassement in de Eneco Tour, Fernando Gaviria pakte zijn eerste grote zege met Parijs-Tours. Als dessertje moest het WK in Qatar nog komen.

Etixx-Quick Step won de prestigeslag van BMC en kroonde zich voor de derde keer in vijf jaar tot wereldkampioen. Tony Martin verpletterde de concurrentie in de individuele tijdrit. De Duitser kan zo in stijl afscheid nemen van de ploeg waar hij de voorbije vijf jaar aan de slag was. Een prachtig 2016 voor Etixx-Quick Step. Lefevere is die vis wellicht al lang vergeten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties