Vincenzo Nibali breekt de ban voor Italië in de koninginnenrit, maar pechvogel Tom Dumoulin zorgt voor hét beeld van de dag

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
Vincenzo Nibali breekt de ban voor Italië in de koninginnenrit, maar pechvogel Tom Dumoulin zorgt voor hét beeld van de dag

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De koninginnenrit in deze Ronde van Italië is een prooi geworden voor Vincenzo Nibali, de eerste Italiaanse zege in deze Giro. Het beeld van de dag was echter roze trui Tom Dumoulin die op de slotklim zijn fiets aan kant zette om een behoefte te doen.

De etappe van dinsdag was meteen een zware, een dag na de rustdag. De renners moesten over de Mortirolo, de Stelvio en de Umbrailpas. Het inspireerde vijf Belgen om mee te gaan in de ontsnapping van de dag. Hun namen: Laurens De Plus, Jurgen Van den Broeck, Jasper Stuyven, Pieter Serry en Jasper De Buyst.

Op de Mortirolo, de eerste klim van de dag, mocht Astana-renner Luis Léon Sanchez als eerste over de top rijden. De klim was vandaag omgedoopt tot de Scarponi-klim, die gisteren exact één maand geleden overleed na een ongeluk op training.

Bergkoning Landa

Ondertussen was De Plus de enige landgenoot die vooraan overbleef, maar ook hij moest de kopgroep laten rijden. Quintana had ondertussen al enkele mannetjes vooruit gestuurd om later de leiderstrui van Tom Dumoulin aan te vallen. Landa - die na de rit bergkoning werd - kwam als eerste over de legendarische Stelvio, Amador kwam even later aansluiten.

Sanitaire stop Dumoulin

Maar nog voor de Umbrailpas kwamen ook onder meer Kruijswijk en Anacona aansluiten. Voor Kruijswijk ging het te traag, hij ging in de aanval. Enkel Landa kon aansluiten en die ging er solo vandoor. Ondertussen was het beeld van de dag in het groepje der favorieten te zien. Dumoulin moest noodgedwongen een sanitaire stop maken en zette zich aan de kant.

De roze trui verloor heel wat kostbare tijd, maar beperkte lang de schade. Hij nam zelfs tijd terug op Quintana en co, maar kreeg met de top in zicht opnieuw een kleine inzinking. Landa begon als eerste aan de afdaling, maar Nibali - die voor top in de aanval ging - volgde goed met Quintana en Zakarin.

Dumoulin kwam met een achterstand van 2'20" op Quintana boven, maar moest de lange afdaling alleen aanvatten. Meesterdaler Nibali gooide zich vol in de afdaling en kwam bij Landa aansluiten, zonder Quintana. Het duo vloog naar beneden en het was Nibali die het nip afmaakte in de sprint.

Toch nog roze

Quintana kwam even later over de streep, op 12" van Nibali. Dumoulin beperkte al bij al de schade en kon dan toch nog zijn roze trui behouden. De kopman van Team Sunweb behoudt een voorsprong van 31" op eerste achtervolger Quintana in het algemene klassement.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties