Pinot pakt de zege na thriller in de Giro, Dumoulin doet opnieuw slechte zaak

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 27 reacties
Pinot pakt de zege na thriller in de Giro, Dumoulin doet opnieuw slechte zaak

De voorlaatste rit in de Ronde van Italië is uitgedraaid op een thriller van formaat. De zege was uiteindelijk voor Thibaut Pinot. Tom Dumoulin verloor opnieuw kostbare tijd, maar kan mits een goede tijdrit zondag de Giro nog naar zijn hand zetten.

Een kopgroep van zes renners kreeg de goedkeuring van het peloton. Daarbij twee Belgen: Dylan Teuns (BMC) en Dries Devenyns (Quick-Step Floors). Beide landgenoten waren voorbij halfweg de etappe nog de enige twee vluchters die vooraan overbleven op de 24 kilometer lange klim van de Monte Grappa.

Vuurwerk bij Katusha

In de groep van de favorieten was het Katusha dat voor vuurwerk zorgde. De Russische ploeg dreef het tempo op en isoleerde Dumoulin, Quintana en Nibali. Devenyns kwam ondertussen als eerste over de top, in de afdaling kwam Teuns opnieuw bij de renner van de ploeg van Patrick Lefevere.

De twee Belgen gingen met een ruime 2 minuten voorsprong naar de slotklim. Op diezelfde slotklim ontbond Nibali zijn duivels, terwijl Teuns vooraan alleen overbleef en Pozzovivo en Zakarin over zich zag gaan. De 'Haai van Messina' kreeg roze trui Quintana met zich mee, Dumoulin was op achtervolgen aangewezen.

Spektakel op slotklim

Ook Pinot maakte de oversteek, de voorsprong werd nooit echt heel groot. Het trio kwam zelfs bij de twee koplopers en de voorsprong op Dumoulin groeide richting de halve minuut. Maar Dumoulin toonde zich weerbaar en vocht met de hulp van onder meer zijn landgenoot Mollema en Jungels terug.

Het werd een echte thriller en een secondenspel. Vooraan sprintten ze met vijf voor de zege, Pinot pakte de winst voor Zakarin en Nibali. Quintana verstevigde zijn roze leiderstrui, Dumoulin beperkte de schade. Zondag zal de tijdrit - na wellicht opnieuw een thriller - bepalen over eindwinst in de Giro.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties