Op naar het BK: de veredelde 'kermiskoers' met toch heel wat kanshebbers

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 43 reacties
Op naar het BK: de veredelde 'kermiskoers' met toch heel wat kanshebbers

Volgens velen kan het BK wel eens een veredelde kermiskoers worden. Anderen zien dan toch een spraakmakende naam zegevieren in Antwerpen. Een voorbeschouwing op het BK van zondag.

Op het Belgisch kampioenschap krijgen de renners een parcours van 238 kilometer voorgeschoteld. Maar echt selectief is het niet. Het enige verschil kan gemaakt worden op twee kasseistroken. Hellingen zijn namelijk onbestaande in Antwerpen. 'Een kermiskoers', zeggen sommigen. Al zal er ongetwijfeld een sterke renner zegevieren.

Het BK is in het verleden al vaker een vreemde koers geweest en dat zal zondag ongetwijfeld niet anders zijn. Er zal voor de grote favorieten een uitputtingsslag nodig zijn om het verschil te maken. Er is het grote blok van Lotto Soudal, maar de ploeg van Marc Sergeant heeft geen echte killer om het af te maken. Al zijn er natuurlijk wel de snelle schoonbroers Jürgen Roelandts en Jens Debusschere.

Phil - Greg

Daarom zijn de ogen vooral op Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet gericht, al zit die laatste met het nadeel dat hij slechts drie ploegmaats heeft. Beide renners hebben tonnen ervaring, kunnen die afstand perfect aan en zijn bovendien snel aan de meet. Maar ook Oliver Naesen - de revelatie van het voorjaar- moet in de gaten worden gehouden.

Gilbert mocht het afgelopen seizoen in de driekleur rondrijden en aast ongetwijfeld op een nieuwe nationale kampioenentrui. Al laat hij - de immer sympathieke Gilbert - verstaan dat hij vooral de trui binnen de ploeg wil houden. Enkel zijn ploegmaat Yves Lampaert lijkt misschien voor een dubbel te kunnen zorgen, na winst in de tijdrit.

Vorig jaar stonden Gilbert, Wellens en Van Avermaet op het podium

Van Avermaet houdt de druk dan weer af. De BMC-renner werd nog nooit Belgisch kampioen en heeft er al een boerenjaar opzitten. De driekleur veroveren is mooi meegenomen, maar het is zeker geen must. Een derde opeenvolgende ritzege in de Tour de France lijkt prioritair.

Voor de de rest is het koffiedik kijken naar de andere favorieten. Wout Van Aert is ook zeker niet traag aan de meet, al heeft hij weinig ervaring in koersen met dat aantal kilometers. Jens Keukeleire heeft ook snelle benen, maar moet net als Gilbert en Van Avermaet op een harde koers hopen.

Bij Trek-Segafredo zit mogelijk nog een grote kanshebber met Edward Theuns. De Oost-Vlaming heeft er enkele moeilijke weken opzitten door een val in de Ronde van België en door het feit dat hij buiten tijd aankwam in de Dauphiné.

Onze joker

In Halle-Ingooigem bewees hij echter dat de conditie goed is met zijn tweede plek. En met Jasper Stuyven heeft hij een sterke ploegmaat die een belangrijke rol kan spelen. Verrassingen? Onze joker is Lawrence Naesen. De neo-prof en jongere broer van Oliver is sterk aan het rijden, het is enkel gissen of de afstand al dan niet een probleem vormt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties