Onze favorieten voor de jongerentrui in de Giro: één topfavoriet met stip aangeduid, één Belg om naar uit te kijken

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
Onze favorieten voor de jongerentrui in de Giro: één topfavoriet met stip aangeduid, één Belg om naar uit te kijken

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Ronde van Italië gaat vrijdag van start met een tijdrit in Jeruzalem. Wij overlopen alvast de favorieten voor de vier klassementen. Als eerste komt de jongerentrui aan bod.

De witte trui in de Ronde van Italië werd in 1976 ingevoerd, maar in 1994 kwam er een einde aan het jongerenklassement. In 2007 werd er beslist om deze toch opnieuw in te voeren en dat was goed nieuws voor Kevin Seeldraeyers, de laatste Belg die in 2009 het jongerenklassement in de Giro won na een 14e plek in de eindstand.

De winnaar van de afgelopen twee jaar - Bob Jungels - is er deze editie niet bij. De Luxemburger verkoos om alles op de Tour de France te zetten. Sinds 2007 wonnen ook mooie namen als Richie Porte, Andy Schleck, Fabio Aru, Nairo Quintana, Carlos Betancur, Rigoberto Uran en Roman Kreuziger de jongerentrui. 

Colombiaanse berggeit

Dit jaar is er één grote topfavoriet voor winst. Miguel Angel Lopez komt in tegenstelling tot de 25-jarige Simon Yates en Louis Meintjes wel nog in aanmerking voor de jongerentrui. Alle ogen zijn dan ook gericht op de Astana-renner, die bij zijn Kazakse ploeg het kopmanschap in handen krijgt.

De 22-jarige Ben O'Connor is één van de verrassingen van de afgelopen weken. De Australiër van Dimension Data werd knap 7e in de Tour of the Alps en won daar ook het jongerenklassement. Ook zijn landgenoot Jack Haig (Mitchelton-Scott) maakt deel uit van een sterke ploeg. Haig werd in 'La Doyenne' 14e en 16e in de Ronde van het Baskenland. 

De Nederlandse hoop voor de witte trui is dan weer Sam Oomen, een toptalent dat al 12e werd in Luik-Bastenaken-Luik en 13e in Parijs Nice. Bovendien is hij één van de luitenanten die Tom Dumoulin moet bijstaan. Movistar rekent zonder de grote drie (Valverde, Quintana en Landa) dan weer op de jonge Equadoriaan Richard Carapaz, twee maanden geleden nog verrassend 11e in Parijs-Nice. Hij kan zeker een mooie eindnotering halen. 

Ook een talent om naar uit te kijken is de 23-jarige thuisrijder Giulio Ciccone. De renner van Bardiani-CSF werd vorig jaar geremd door hartproblemen, maar de afgelopen weken verbaasde hij in de Tour of the Alps en won hij de Giro dell'Appennino. 

Ook NIklas Eg (Trek-Segafredo) is een aangename verrassing in 2018. Eg is één van de opkomende en vele talenten uit Denemarken. Dat de 23-jarige Eg aardig kan fietsen, bewees hij met een 5e plek in de Ronde van Kroatië. 

De jonge Nederlander Koen Bouwman werd 17e in de Tour of the Alps. HIj jaagt - net als in de Dauphiné van vorig jaar - op ritwinst, maar kan misschien door zijn aanvalslust wel verrassen in de strijd om de jongerentrui. Net zoals onze landgenoot Louis Vervaeke dat kan, al is dan dan wel door Giro-topfavoriet Tom Dumoulin in de bergen mee aan het roze te helpen. Spraakmakende uitslagen kon de Ronsenaar wel nog niet bij elkaar rijden in 2018. 

En dan is er nog Hugh Carthy (EF-Drapac). Deze 23-jarige Brit is 1m89 groot, maar weegt amper 63 kilo en kan behoorlijk bergop rijden. In het bergklassement van de Ronde van Romandië werd hij nog 3e, in de strijd om de jongerentrui 8e. 

De favorieten van Wielerkrant.be voor de jongerentrui in de Giro:

**** Miguel Angel Lopez
*** Sam Oomen - Ben O'Connor
** Giulio Ciccone - Richard Carapaz - Jack Haig
* Hugh Carthy - Niklas Eg - Koen Bouwman - Louis Vervaeke

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties