Sterke Alaphilippe slaat dubbelslag, bolletjestrui van de ene Belg naar de andere

Sterke Alaphilippe slaat dubbelslag, bolletjestrui van de ene Belg naar de andere
Foto: © photonews

De derde Tourrit begon nog op Belgische bodem, maar al snel werd de grens overgestoken naar Frankrijk. Het begin van een etappe die toch weer aardig wat schade aanrichtte, met die lastige finale. Julian Alaphilippe maakte zijn favorietenrol helemaal waar en veroverde meteen ook het geel.

Na enkele pogingkjes van De Gendt om weg te geraken, nam zijn ploegmaat Wellens het van hem over. Met die laatste in de ontsnapping had de rest het klaarblijkelijk minder moeilijk. Vier Fransen sprongen mee: Offredo, Rossetto, Ourselin en Delaplace. Tony Martin trachtte de vlucht in zijn eentje te controleren, maar dat was een ongelijke strijd.

Zo kreeg het vijftal toch een mooie voorsprong van meer dan zes minuten. Er moesten in het peloton enkele pionnetjes bijgezet worden om die kloof te doen verminderen en Deceuninck-Quick.Step nam zijn verantwoordelijkheid. Bij de enige tussensprint van de dag nam Sagan, die de groene trui al om had, nu echt leider in het puntenklassement.

BERGTRUI EN STRIJDLUST VOOR WELLENS

Van zodra ze in de kopgroep aan de reeks hellingen begonnen, liet Wellens zijn medevluchters achter. Als een schicht ging hij er vandoor en dat op nog altijd zo'n 48 kilometer van de aankomst. Wellens ging goed vooruit en sprokkelde op de hellingen puntjes zodat hij de bergtrui overneemt van Van Avermaet. Ook de strijdlust werd toegekend aan de man van Lotto. De vier achtervolgers werden ondertussen al terug ingerekend.

Op 28 kilometer waaide er toch al een kandidaat-ritwinnaar van tussenuit. Van Ewan werd gedacht dat hij misschien wel met de beteren had meegekund, maar niet dus. De groep der favorieten werd fel uitgedund. Zo moesten Zakarin, Simon Yates en ook gele trui Teunissen lossen. Wellens kwam nog wel als eerste boven, met Alaphilippe in zijn zog. Die had zijn kaarten al op tafel gegooid.

STRAF NUMMER ALAPHILIPPE

Alaphilippe begon vervolgens aan een solo van vijftien kilometer. Schachmann, Landa, Lutsenko en Woods vormden een eerste achtervolgend groepje. Die bleven niet uit de greep van de groep die volgde. In no time reed de sterke Alaphilippe vijftig seconden bijeen. Dat bleek ruimschoots voldoende. Zo reed de Fransman naar ritwinst en geel. Matthews, Stuyven, Van Avermaet en Sagan maakten de top vijf van de rit compleet.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties