De vijf favorieten voor Rio: kunnen deze renners Froome en Dumoulin bedreigen?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
De vijf favorieten voor Rio: kunnen deze renners Froome en Dumoulin bedreigen?

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Woensdag wordt in Rio de olympische tijdrit (54,5 kilometer) gereden. Met Tim Wellens rijdt er ook een Belg mee, maar hij is niet één van de kanshebbers op een medaille. Onze redactie stelde een lijstje samen met vijf favorieten.

Door het wegvallen van Richie Porte en Vincenzo Nibali (valpartij tijdens de wegrit) en het late afhaken van Wout Poels, zijn er al enkele outsiders en favorieten voor een medaille verdwenen. Toch zijn er nog genoeg kanshebbers voor een eremetaal op een toch niet eenvoudig parcours.

Tom Dumoulin is een naam die we zeker in de gaten moeten houden, ook al kende de Nederlandse Limburger geen ideale voorbereiding. In het slot van de Tour kwam Dumoulin ten val en liep hij een spaakbeenbreuk op. Zijn deelname in Rio kwam even in het gevaar, maar tijdens de wegrit gaf Dumoulin snel op om woensdag top te zijn.

Chris Froome lijkt dan weer dé grote favoriet. Een geaccidenteerd parcours met enkele klimmetjes, dat moet de Brit op het lijf geschreven zijn. Meer zelfs, een medaille lijkt een must te zijn voor de drievoudige winnaar van de Tour de France. In de Tour mochten Dumoulin en Froome ieder één keer juichen in een chronoproef, die laatste deed dat wel in een klimtijdrit.

Voor de rest is het wat koffiedik kijken tussen enkele andere outsiders/favorieten. Wij pikten deze drie namen er uit om in onze top vijf op te nemen: Fabian Cancellara, Rohan Dennis en Vasil Kiryienka. Ook Tony Martin, drievoudig wereldkampioen tijdrijden, doet mee.

Maar echt imponeren kon hij dit jaar nog niet in het chronowerk. Mogelijk is het parcours ook nét te zwaar. Hou als outsiders zeker ook Ion Izagirre en Primoz Roglic in de gaten. Die laatste verraste vriend en vijand in de Giro door tweede te worden in de proloog en later nog een tijdrit te winnen.

Maar we beginnen met Cancellara. De Zwitser is aan zijn laatste seizoen toe en maakte geen goede beurt in de Ronde van Frankrijk. Maar in de wegrit van afgelopen zaterdag toonde Spartacus dat de vorm wel goed zit en dat hij een te duchten klant is voor een kans op een medaille.

De Wit-Rus dan, Vasil Kiryienka. De renner van Team Sky werd op het vorige WK voor het eerst wereldkampioen tijdrijden. Kiryienka kon echter nog geen goede indruk nalaten in de tijdritten van 2016. Ook in de Tour reed hij de chronoproeven in chill-modus. Dat had natuurlijk alles te maken met krachten te sparen om de gele trui van Froome te beschermen.

Tenslotte is er nog Rohan Dennis. De Australiër geldt als een echte hardrijder, vraag dat maar aan zijn BMC-ploegmaat Greg Van Avermaet. In de eerste Tour-tijdrit eindigde hij slechts vijfde, maar Dennis heeft meer in petto. En hij is al maanden slechts bezig over één doel: deze Spelen in Rio.

Dit jaar won hij de tijdrit in de zware Ronde van Californië, waar hij ook de basis legde voor zijn knappe tweede plek in het eindklassement. Een zwaar parcours lijkt dus zeker binnen de mogelijkheden van de Australische hardrijder te liggen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties