Top/Flop van het Vlaamse voorjaar: Greg en Gilbert zetten ons land in vuur en vlam, opdoffers voor Lotto Soudal en Sagan

Redactie
| 1 reacties
Top/Flop van het Vlaamse voorjaar: Greg en Gilbert zetten ons land in vuur en vlam, opdoffers voor Lotto Soudal en Sagan

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het eerste deel van het klassieke voorjaar zit er na Parijs-Roubaix helemaal op. Voor ons land was het 'het beste voorjaar ooit' in de Vlaamse klassiekers. Onze redactie zette de toppers en floppers op een rijtje.

Top:

-Greg Van Avermaet

De man van het voorjaar was ongetwijfeld Greg Van Avermaet. De BMC-renner begon net als vorig jaar uitstekend met winst in de Omloop Het Nieuwsblad. Maar enkele weken later pakte hij de zege in de E3 Prijs en Gent-Wevelgem. Twee weken later zette hij dan de kers op de taart met de zege in Parijs-Roubaix, zijn allereerste Monument.

Maar ook in de andere koersen liet Van Avermaet van zich spreken. In de Ronde van Vlaanderen werd de olympische kampioen tweede. Mogelijk had er zonder die val op de Oude Kwaremont ook daar meer in gezeten. En ook in de Strade Bianche moest Van Avermaet genoegen nemen met het tweede hoogste podiumplekje.

-Philippe Gilbert

Philippe Gilbert moest zich de afgelopen jaren bij BMC helemaal op het Ardennenluik richten. Maar daar zullen ze ondertussen hun fout hebben ingezien. Gilbert lijkt bij Quick-Step Floors het koersplezier te hebben teruggevonden. In het openingsweekend koerste hij volgens Patrick Lefevere nog niet attent genoeg mee voorin, maar enkele weken later was de Waal top.

In Dwars door Vlaanderen lag hij mee aan de basis van de eerste klassieke zege van ploegmaat Yves Lampaert. Maar in de Ronde schudde Gilbert een fenomenale solo van maar liefst 55 kilometer uit de benen. Goed voor zijn eerste triomf in 'Vlaanderens Mooiste'. En als tussendoortje won hij ook nog een rit en het eindklassement in de Driedaagse De Panne-Koksijde.

-Aanvallend koersen

In tegenstelling tot de voorbije seizoenen, werden de koersen in de Vlaamse klassiekers telkens erg vroeg opengebroken. Er werd niet gewacht, niet gespeculeerd. Types als Van Avermaet, Gilbert en Sagan wachtten niet tot de absolute finale om een eerste schifting door te voeren. Denk maar aan de Ronde, waar de Muur op bijna 100 kilometer van de streep al beslissend was.

Het leverde heel wat spectaculaire koersen op. Er wordt opnieuw écht gekoerst en dat kan alleen maar een zege zijn voor het wielrennen. Een lust voor het oog van de kijker, die zich in het voorjaar van 2017 niet enkel het laatste uurtje in de sofa moest nestelen.

Flop:

-Lotto Soudal

Nee, dit was zeker niet wat Marc Sergeant van het voorjaar verwacht had. Lotto Soudal blonk in het voorjaar uit in afwezigheid, al was er nochtans de nodige ambitie. Tiesj Benoot kende pech of zat vaak slecht gepositioneerd. Jürgen Roelandts en Jens Debusschere hebben het dan weer moeilijk om een rol als kopman in te lossen.

Het enige lichtpuntje voor Lotto Soudal was afgelopen zondag in Parijs-Roubaix. Jelle Wallays was mee in de ontsnapping, Roelandts die mee de koers kleurde en Greipel die uiteindelijk 7e werd. Het heeft het voorjaar van teammanager Sergeant en zijn troepen toch iets of wat kleur gegeven, want de balans is overwegend negatief voor Lotto Soudal.

-Peter Sagan (en BORA-hansgrohe)

Veel renners zouden meteen tekenen voor het voorjaar van Peter Sagan, maar het was toch niet alles. De Slovaak begon veelbelovend met een tweede plek in de Omloop en winst in Kuurne, gevolgd door twee ritzeges in Tirreno-Adriatico. Maar daarna moest Sagan - en vaak zijn ploeg vooral - het lot ondergaan.

Niet dat Sagan slecht was, maar beredeneerd koersen en wat pech zorgden voor mindere resultaten. Wie weet wat er natuurlijk mogelijk was in de Ronde als hij niet was gevallen. Of als hij geen pech had gekend in Parijs-Roubaix, waar hij op twee cruciale momenten lek reed.

En dan was er bijvoorbeeld nog het akkefietje met Niki Terpstra in Gent-Wevelgem, waardoor hij Van Avermaet de zege cadeau gaf. Maar nee, Sagan kan en mag niet tevreden zijn over zijn voorjaar. Nu volgen er enkele weken van rust voor de wereldkampioen. Daarna zal hij zich via Californië voorbereiden op zijn tweede grote doel van het seizoen: de Tour de France.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties