Gilbert vloert Wellens na waar slagveld in een sprint en is een tweede keer Belgisch kampioen

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 25 reacties
Gilbert vloert Wellens na waar slagveld in een sprint en is een tweede keer Belgisch kampioen

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Philippe Gilbert heeft het Belgisch kampioenschap in Les Lacs de l'Eau d'Heure op zijn naam geschreven. In een sprintje met twee vloerde hij zijn medevluchter Tim Wellens na een ware uitputtingsslag. Greg Van Avermaet vervolledigt het podium.

De wedstrijd ontplofte al na twee rondjes. Een kopgroep met de grootste favorieten ging er snel vandoor. Daarbij onder meer Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Wout Van Aert, Jan Bakelants en nog vele anderen. Jürgen Roelandts en Tom Boonen hadden de boot gemist. Roelandts maakte later wel nog de aansluiting.

Van de kleinere ploegen genre Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise waren er geen renners mee. Zij waren op achtervolgen aangewezen. Maar het werd een enorm zware koers in slechte weersomstandigheden. En het regende dan ook opgaves tijdens de wedstrijd.

Verschillende renners geven op

De eerste grote naam was Sep Vanmarcke, die nog steeds niet hersteld is van zijn ziekte. Op ruim 100 kilometer van de meet gaf ook Tom Boonen er de brui aan. In hun zog volgden ook nog Benoot, Debusschere, Boeckmans, Vanendert, Stuyven, Theuns... De kopgroep kreeg steeds meer voorsprong en het was al snel duidelijk dat de winnaar daar zou zitten.

De Gendt probeerde het van ver met een poging, maar werd even later ingelopen door Gilbert. De BMC-renner kreeg ook Laurens De Plus en Tim Wellens mee. De Gendt werkte nog even voor Wellens, maar loste daarna. De drie gingen met hun drieën door en kregen al snel een voorsprong van boven de minuut.

Wellens-Gilbert

Bij de achtervolgers deden Van Avermaet en De Gendt nuttig werk voor hun mannetjes vooraan. In de absolute finale moest de 20-jarige De Plus passen op een aanval van Gilbert, enkel Wellens kon volgen. Bakelants en Devolder probeerden nog in de achtergrond, maar hun pogingen kwamen te laat.

De samenwerking voorin verliep prima en beide renners gingen in een rechtstreeks duel uitvechten wie de tricolore trui een jaar lang mag aandoen. Wellens probeerde Gilbert enkele keren aan te vallen, maar Gilbert gaf tot drie keer toe geen krimp. Gilbert begon de sprint vanaf de kop en hield gemakkelijk Wellens achter zich. Het is de tweede titel voor Gilbert op het BK, na zijn winst in 2011 in Hooglede.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties