Kanshebbers uit Ronde en Roubaix moeten niet teveel hopen en andere conclusies uit Luik-Bastenaken-Luik

Kanshebbers uit Ronde en Roubaix moeten niet teveel hopen en andere conclusies uit Luik-Bastenaken-Luik
Foto: © photonews

In de maanden vooraf was er heel wat te doen over de hertekende aankomst van Luik-Bastenaken-Luik. Met de Saint-Nicolas niet meer kort voor de finish en het verplaatsen van de finish van Ans naar Luik, zou ook een ander type renners in aanmerking komen voor winst. Niet waar dus.

Het is niet de enige conclusie die we kunnen trekken uit Luik-Bastenaken-Luik, maar wel de meest frappante. Blik maar eens een blik op de top tien: Fuglsang, Formolo, Schachmann, Yates, Woods, Gaudu, Landa, Nibali, Teuns en Poels. Niet meteen mannen die je verwacht tijdens het Vlaamse voorjaar.

Nu zijn er altijd wel een paar renners die de overlap kunnen maken tussen verschillende soorten klassiekers. Zo stond winnaar Fuglsang ook op het podium en Strade Bianche en deed Dylan Teuns het voortreffelijk in de Omloop Het Nieuwsblad. Maar dat is het dan ook. Voor het overige zijn het toch vooral klimmerstypes die in L-B-L meedoen voor de zege. Daar brengt de parcourswijziging van dit jaar geen verandering in.

ZIT ER SLEET OP BIJ VALVERDE?

Wie de vorige jaren wel steevast een grote favoriet was en het dit jaar niet kon waarmaken, is Alejandro Valverde. Begint er dan toch wat sleet te komen op de Spanjaard? Het lijkt er stilaan op te lijken. Dat zou overigens de meest logische zaak ter wereld zijn, ware het niet dat hij ons steeds weer verbaasde door al die jaren te blijven meedoen voor het allerhoogste in grote koersen.

Hem afschrijven gaan we zeker nog niet doen: tenslotte werd hij nog elfde in de Waalse Pijl en achtste in de Ronde van Vlaanderen - dat hij uitgerekend in Vlaanderens Mooiste zijn beste klassieke uitslag moet neerzetten. Dat mag je met een groot kampioen overigens nooit doen, maar het is een feit dat er in de Ardennenklassiekers veel sterke mannen zijn met een scherpe demarrage bergop.

COLLECTIEVE STERKTE VAN BORA

Wat ook opviel is hoe sterk Bora-Hansgrohe in blok voor de dag kwam. Bora is een hele moderne ploeg geworden dat op tal van fronten straffe renners naar voren kan schuiven. Sagan rateerde zijn voorjaar, maar dat weerhield Bora er niet van om negentien overwinningen binnen te halen. In La Doyenne kwam de collectieve sterkte het meest tot uiting.

Vier renners in de top vijftien en twee op het podium: dan heb je het uitstekend gedaan. Jammer dat dan die ultieme bekroning ontbreekt, maar voorts is het wel indrukwekkend: Formolo tweede, Schachmann derde, Konrad dertiende en McCarthy veertiende. Bora-Hansgrohe is één van de betere ploegen uit het peloton, met name voor dit soort werk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties