Belang van ploegentijdrit, sterkte van conculega's en contractkwestie spelen Gilbert parten

Belang van ploegentijdrit, sterkte van conculega's en contractkwestie spelen Gilbert parten
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Philippe Gilbert gaat niet naar de Tour. UIteraard een enorme ontgoocheling voor de renner zelf. Dat zijn ploeg ook zonder hem een sterk achttal kan opstellen, is zeker waar. Toch blijft het een opmerkelijk besluit. Welke overwegingen zijn hiermee gepaard gegaan?

Voor de vier resterende plaatsen ging het zowat tussen Kasper Asgreen, Dries Devenyns, Philippe Gilbert en Yves Lampaert. Bij ieder kun je wel pro's en contra's aanduiden. Het is misschien wel eens goed om daar dieper op in te zoemen om zo deze beslissing meer duiding te geven.

MAS VRAAGT HET MINIMUM

Devenyns staat eigenlijk wat op zichzelf, want hij werd meegevraagd door Enric Mas. Dat had geweigerd kunnen worden, maar wat is dan het nut om Mas de Tour te laten rijden? Terwijl andere teams volledige ploegen rond hun kopman voor het klassement bouwen, vraagt de Spaanse klimmer één pionnetje mee om hem te helpen. Dat is zeker niet teveel gevraagd.

Lampaert moest het dit jaar nu als kopman maar eens -waarmaken. Hij reed vaak erg aanvallend in het voorjaar, maar die grote zege bleef een tijdje uit. Er was wel die derde plaats in Roubaix. Na een tussenperiode kwam Lampaert weer als een jong veulen voor de dag, met sterk werk in de Hammer Series. Zijn exploot in de tijdrit in Goms in Zwitserland was zo groot dat er niet meer naast hem gekeken kon worden.

NIET ONVERDIEND VOOR ASGREEN

Zeker niet omdat Deceuninck-Quick.Step ook volop inzet op de ploegentijdrit in Brussel. De ploeg gelooft ook dat Kasper Asgreen in die discipline zijn steentje kan bijdragen. De jonge Deen reed de Tour nog niet. Het was dus niet zo schokkend geweest om hem uit de selectie te weren, maar Asgreen heeft zijn selectie ook gewoon verdiend met zijn tweede plaats in De Ronde en zijn ritzege en derde plaats in het klassement in Californië.

Achter de naam van Gilbert zelf zijn er eigenlijk niet veel contra's te plaatsen, uitgezonderd het feit dat de ploegentijdrit een zeer groot doel is. Voorts Parijs-Roubaix gewonnen, behoorlijk in vorm. Er is natuurlijk nog het verhaal van de al dan niet contractverlenging. Wanneer je dan in balans ligt met anderen die zeker op post blijven, is dat uiteraard wel iets wat kan gaan spelen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties