VOORBESCHOUWING: Krijgen we dit jaar 22-jarige winnaar in Ronde van Frankrijk?

VOORBESCHOUWING: Krijgen we dit jaar 22-jarige winnaar in Ronde van Frankrijk?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Iedereen hoopt op een open en spectaculaire Ronde van Frankrijk. De komende drie weken moet blijken of het effectief zover komt. Zoals altijd is het vooral uitkijken naar wat de klassementsrenners ervan bakken. In de aanloop naar de Tour maakte supertalent Bernal het meeste indruk.

Team Ineos moet het zonder Froome rooien, maar kan rekenen op een frisse en montere Bernal nadat die de Giro miste. Voor de amper 22-jarige Colombiaan wordt het zijn eerste grote ronde als medekopman. Ondanks zijn jonge leeftijd grossiert hij al in eindzeges in andere rittenkoersen. Maar de Tour is nog wel wat anders. Haalt Bernal drie weken het niveau van in Zwitserland, dan zal hij dicht bij de eindzege zijn.

Maar als je in een team zit met de winnaar van vorig jaar, krijg je de status van kopman niet zomaar cadeau. Geraint Thomas zou misschien nog wel een trapje hoger staan, als hij in de winter niet wat traag op gang kwam - bedolven onder de vele verplichtingen -, en valpartijen zijn opbouw verstoorden. Blijft wel het feit dat Thomas zowel in de tijdrit als bergop over de capaciteiten beschikt om een grote ronde naar zijn hand te zetten.

LANDA BESTE MOVISTAR-MAN?

Wat dan met de concurrentie? Movistar speelt een laatste keer zijn grote trio uit, al zijn de verhoudingen toch al anders. Valverde ligt niet meer wakker van een klassement. Quintana is de meest naar voren geschoven renner, maar niets wijst erop dat hij zijn niveau van weleer nog kan halen. De beste Movistar-man lijkt zo Mikel Landa, die dan wel eens een homogene grote ronde moet kunnen rijden.

Bij Astana dromen ze van Tourwinst van Jakob Fuglsang. De sterke Deen kende een voorjaar om u tegen te zeggen. Als winnaar van de Dauphiné mag hij ook dromen van een topresultaat in de Tour, maar daar trekken ze wel het hooggebergte in. Afwachten of hij daar gaat standhouden.

DUEL BARDET-PINOT

In Frankrijk verwacht men een tweestrijd tussen Thibaut Pinot en Romain Bardet als beste renner van het land. Deze Tour is voor Bardet uitgetekend, met beklimmingen die boven de 2000m gaan en weinig tijdritkilometers. Bardet was vooraf terecht ontevreden over zijn prestaties, dan lijkt Pinot er wel klaar voor. Die presteert sinds zijn zege in de Ronde van Lombardije zeer regelmatig, zij het dan wel vaak met ereplaatsen.

Bij Mitchelton-Scott rekenen ze op de broertjes Yates. Simon kreeg in de Giro wel een ferme opdoffer te moeten verwerken. Het zal dus waarschijnlijk van Adam moeten komen, die wel bezig is aan een goed 2019. Bij afwezigheid van Roglic is Kruijswijk de hoop van Jumbo-Visma. De vijfde van 2018 toonde zich dit jaar vooral in tijdritten, maar moet bergop tegenover de besten toch verlies incalculeren.

NIBALI VOOR GEEL OF NIET?

Voorts zijn er nog enkele outsiders als Rigoberto Uran, die al eens op het podium eindigde. Het zou toch een verrassing zijn moest hij daar nog een keertje in slagen. Vincenzo Nibali zou ook een grote kandidaat zijn, ware het niet dat hij na een zware Giro vooral op ritwinst mikt. Of wil hij nu Froome er niet bij is toch nog een keertje voor geel gaan? Voor Porte lijkt het op zijn 34ste helemaal nu of nooit. En wat kan Mas in zijn eentje?

ONZE STERREN:

**** Egan Bernal
*** Geraint Thomas
** Jakob Fuglsang - Mikel Landa - Thibaut Pinot - Adam Yates
* Romain Bardet - Steven Kruijswijk - Vincenzo Nibali - Richie Porte - Nairo Quintana

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties