Fleche Wallonne 2024

De Waalse Pijl is één van de twee grote Ardennenklassiekers in België en speelt zich af in Wallonië. De wedstrijd vindt telkens plaats op een woensdag en gaat enkele dagen voor Luik-Bastenaken-Luik door. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de Waalse Pijl.

De organisator van deze heuvelklassieker is de ASO, dat ook de organisatie van de Tour de France op zich neemt. De Waalse Pijl, lokaal de Flèche Wallonne genoemd, is in 1936 in het leven geroepen. Het is één van de wedstrijden op de WorldTour. Sinds 1983 is Hoei de vaste aankomstplaats, de iconische Muur van Hoei om specifiek te zijn. Deze beklimming is keer op keer de scherprechter en zorgt voor enorm zware slotmeters, waarbij de sleutel is om de juiste versnelling te plaatsen op het juiste moment.

Valverde recordhouder Waalse Pijl

Wie dat tijdens zijn carrière als geen ander onder de knie had was Alejandro Valverde. De Spanjaard is met maar liefst vijf overwinningen in de Waalse Pijl dan ook de recordhouder. Van 2014 tot en met 2017 won hij zelfs vier keer op rij. Tot die verwezenlijking won nooit een renner meer dan drie keer de Waalse Pijl. Eddy Merckx was één van diegenen die deze wedstrijd driemaal op zijn naam schreef. In 2022 was er voor het eerst in meer dan tien jaar ook nog eens een Belg aan het feest, dankzij de zege van Dylan Teuns.

De Waalse Pijl 2024 is de 88e editie bij de mannen en de 27e editie bij de vrouwen. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolger en opvolgster voor Tadej Pogacar en Demi Vollering, die in 2023 de Waalse Pijl op hun palmares zetten. De Waalse Pijl zal dit jaar verreden worden op woensdag 17 april. De startplaats in deze wedstrijd kan nog al variëren en dat is nu opnieuw het geval. In 2023 werd er nog gestart in Hervé, terwijl deze keer het startschot zal weerklinken in Charleroi. Nadien zal er uiteraard opnieuw koers gezet worden richting Hoei en de Muur van Hoei, waar de aankomst ligt na het afleggen van 199,1 kilometer. De vrouwen vertoeven de hele dag in de buurt van Hoei en rijden slechts 143,5 kilometer.

Parcours Waalse Pijl 2024

In de mannenwedstrijd zal er van in Charleroi ruim 40 kilometer gereden worden vooraleer de eerste beklimming van de dag eraan komt. De Côte d'Yvoir is een opwarmer om de benen eens te testen, want een kleine vijftig kilometer verderop begint de lokale ronde. De renners zullen niet kunnen zeggen dat die geheimen voor hen heeft, want ze moeten maar liefst vier keer over zowel de Côte d'Ereffe als de Muur van Hoei. Die laatste keer op de Muur belooft uiteraard veel zwaarder te worden dan alle andere passages, omdat de eerste beklimmingen dan al in de benen zitten en dan de grote kanonnen met hun vlijmscherpe demarrages willen uitpakken.

Deelnemers Waalse Pijl 2024

Er zijn zeker en vast wel enkele grote namen die ontbreken. Zo krijgen we sowieso een nieuwe winnaar, want Tadej Pogacar past voor de Waalse Pijl 2024. Luik-Bastenaken-Luik is de enige Ardennenklassieker op het programma van de Sloveen op weg naar het grotere rondewerk. Remco Evenepoel had de Waalse Pijl deze keer wel opgenomen in zijn programma, al werd daar ook nog wel een vraagteken naast geplaatst. Dat vraagteken heeft inmiddels plaats gemaakt voor een definitieve 'neen': Evenepoel brak zijn sleutelbeen bij een valpartij in de Ronde van het Baskenland. Zijn ploegmaat Mikel Landa maakte exact hetzelfde mee. De Belgische kampioen en zijn Spaanse meesterknecht moeten beide Waalse klassiekers links laten liggen. Een stevige klap voor Soudal Quick-Step.

Favorieten Waalse Pijl 2024

Wie zijn dan de favorieten voor de Waalse Pijl 2024? Wel, gezien de afwezigheden belooft het een open editie te worden en misschien wel een gouden kans voor de mannen van de tweede rij. Mattias Skjelmose en Michael Woods zijn de renners die - met ook nog de dus dit jaar afwezige Landa tussen hen in - vorig jaar vlak achter Pogacar eindigden. Door het verstek van die laatste zien zij zichzelf misschien al een plekje opschuiven. Vanuit Belgisch standpunt is het uitkijken naar prestaties van renners als Tiesj Benoot voor Visma-Lease a Bike en Maxim van Gils voor Lotto Dstny. Een Barguil of Vuillermoz kan misschien voor Frans succes zorgen en ook een verrassing van Guerreiro valt niet uit te sluiten. 

Laatste nieuws uit Fleche Wallonne 2024

Meer nieuws