Petr Vakoc won de Brabantse Pijl, maar wie is de toekomstige ster aan het wielerfirmament?

Maarten Pottie
| 0 reacties
Petr Vakoc won de Brabantse Pijl, maar wie is de toekomstige ster aan het wielerfirmament?
Foto: © photonews

Woensdag won de Tsjech Petr Vakoc de Brabantse Pijl. Voor veel mensen een nieuwe naam, maar in het wielerwereldje staat de 23-jarige te boek als een absoluut toptalent.

Hij fietst al sinds zijn tiende, eerst bij het Tsjechische ASC Dukla Praha. In 2013 sloot hij aan bij het toenmalige Etixx-IHNed, een continentale opleidingsploeg die Patrick Lefevere dat jaar oprichtte. Een seizoen later maakte hij al de overstap naar de grote jongens bij wat toen nog Omega Pharma - Quick-Step was.

Al een mooi palmares

In 2013 won Vakoc meteen de Ronde van Slovakije. Daarna haalde hij hier en daar nog iets binnen om in 2015 Tsjechisch kampioen op de weg te worden. Hij pakte dat jaar ook de eindwinst in de Ronde van Tsjechië en was derde op de Europese Spelen.

Dit jaar zette het toptalent nog een stapje hogerop. Hij werd vijfde in de Strade Bianche, won op 27 februari de Classic Sud Ardèche en de dag erna de Bernard Drôme Classic. Woensdag zette hij de voorlopige kers op de taart met zijn winst in de Brabantse Pijl.

Voor de toekomst

Vorig jaar kon de man van 1m80 uit Praag in geen enkele grote klassieker top 20 rijden. Woensdag heeft hij na zijn zege direct zijn overwinningsdrang duidelijk gemaakt. Hij start zondag met ambitie aan de Amstel Gold Race (lees meer). Staat een nieuwe veelwinnaar voor het team van Patrick Lefevere op?

Volgens Rik Van Slycke, ploegleider bij Etixx-Quick-Step, zal Vakoc binnenkort alle klassiekers aankunnen. "Hij is overal goed in, maar blinkt in geen enkele discipline echt uit", aldus Van Slycke tegen Sporza. "Hij is geen klimmer, sprinter of tijdrijder, maar kan overal koersen winnen. Hij is een diamant die stap per stap geslepen wordt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties