Gasparotto verrast iedereen en pakt zijn tweede Gold Race

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Gasparotto verrast iedereen en pakt zijn tweede Gold Race

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Enrico Gasparotto heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De Italiaan versloeg Valgren Andersen in een sprint met twee. Tim Wellens probeerde het met een ultieme poging in de finale, maar op de Cauberg werd hij gegrepen.

Het is een traditie in de voorjaarskoersen van 2016: een waanzinnig hoog tempo in het openingsuur. Het was voor de vluchters heel moeilijk om weg te geraken, maar uiteindelijk vormde er zich toch een kopgroep van elf met als bekendste namen Laurens De Vreese, Tom Devriendt, Kevin Reza en Laurent Didier.

Het was vooral Team Sky dat controleerde, maar spektakel was er amper te beleven in de eerste 200 kilometer. Tot Tosh Van der Sande zijn kans waagde op 65 kilometer van de meet. De renner van Lotto-Soudal kreeg meteen enkele renners – waaronder Gianni Meersman – mee. Maar van vuurwerk nog steeds geen sprake dus.

Keutenberg

Op de Keutenberg besliste het peloton om er dan toch aan te beginnen. Onder meer Jan Bakelants liet zich gelden. Philippe Gilbert had de boot gemist en kwam in een achtervolgende groep terecht. En even later gebeurde er nog iets onwaarschijnlijks: Kwiatkowski moest lossen, net als Tom Dumoulin die lek reed.

Ultieme poging Wellens

Uiteindelijk werden op 15 kilometer van de meet alle vluchters gegrepen en was het wachten op een aanval van één van de favorieten. Roman Kreuziger probeerde, maar hij werd op 8 kilometer van de streep bijgehaald door Tim Wellens. De jonge renner van Lotto-Soudal ging er alleen vandoor en pakte een voorsprong tot 20 seconden.

In het peloton keken ze naar elkaar, maar met de Cauberg in zicht ging het tempo serieus de hoogte in. Wellens hield nog even vol, maar werd gegrepen op de Cauberg. Gasparotto ging door met Valgren Andersen en ze konden niet meer bijgehaald worden. De Italiaan speelde het slim, bleef in het wiel en maakte het uiteindelijk af. Zijn twee wijsvingers wezen meteen naar de hemel: een zege voor zijn overleden ploegmaat Antoine Demoitié.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties