Wouter Weylandt: immer goedlachs, maar al vijf jaar van ons weg

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
Wouter Weylandt: immer goedlachs, maar al vijf jaar van ons weg

9 mei 2011. Die datum zal voor altijd verbonden zijn met de betreurde Wouter Weylandt. Het is exact vijf jaar geleden dat Weylandt om het leven kwam na een zware val in de Giro. Tijd om Wouter nog eens te herdenken.

Mezzanego. Dat was de plek waar Wouter Weylandt veel te vroeg afscheid nam van het leven. Immer goedlachs, spontaan, vriendelijk, maar vooral een steengoede renner. Er zijn te weinig superlatieven om Wouter Weylandt te beschrijven.

Op zijn twintigste werd Weylandt in 2005 profrenner. Twee jaar later werd het jaar van de grote doorbraak. De wielerwereld leerde Wouter kennen door onder meer ritzeges in de Ronde van België en de Eneco Tour. Het begin van een veelbelovende carrière.

Eigen kans

Wouter reed op dat ogenblik bij Quick Step-Davitamon, wat momenteel het huidige Etixx-Quick Step is. Hij toonde zich jarenlang een betrouwbare ploegmaat van Tom Boonen. Door zijn snelle benen aan de meet kon Wouter ook regelmatig zijn eigen kans gaan. En in 2008 greep hij die kans volledig.

In de Vuelta van dat jaar won Weylandt nipt de 17e etappe, voor Breschel en Usov. De eerste zege in een grote ronde was een feit en meteen ook de mooiste in de carrière van Weylandt. Twee jaar later kon Weylandt opnieuw zegevieren in een grote ronde, deze keer in de Ronde van Italië.

In een incidentrijke etappe naar het Nederlandse Middelburg - waarbij de wind een grote rol speelde - kon Weylandt zegevieren na een sprint van een uitgedund peloton. Een heel belangrijke zege voor de Gentenaar, want Weylandt kreeg bakken kritiek over zich heen na een matig voorjaar. Een ware opluchting. Dat zag je aan zijn glimlach op het podium.

Een jaar later keerde Weylandt , met rugnummer 108 opgespeld, terug naar de Giro. En daar gebeurde het tragische ongeluk. In de afdaling van de Passo del Bocco kwam de renner van Trek-Leopard ten val en overleed hij aan de gevolgen van een schedelbreuk.

De hele wielerwereld in rouw, want de flamboyante Wouter Weylandt was niet meer. Het nummer 108 zal in de Giro echter altijd blijven voortbestaan. Niemand zal hem ooit vergeten. Het ga je goed daarboven, Wouter.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties