Vijf mythische beklimmingen uit de Ronde van Italië

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Vijf mythische beklimmingen uit de Ronde van Italië

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag staat in de Ronde van Italië de koninginnenrit op het menu. De renners moeten zes Dolomieten-cols over en op het einde wacht er met de Muro del Gatto nog een stevig heuveltje met een percentage tot 19%. Naar aanleiding daarvan gingen we op zoek naar nog mythische beklimmingen in de Giro.

1. Passo Sella
De Muro del Gatto is een stevige kuitenbijter op het einde van een loodzware etappe, maar eerst moet het peloton nog over de Passo Sella. En die is gewoon mythisch omdat dat de Pantani-berg is. In de Giro van 1998 maakte de 'piraat' daar het verschil en legde hij er de basis voor zijn enige eindzege in de Giro.

2. Kronplatz - Plan de Corones
De Kronplatz, of ook de Plan de Corones, bevindt zich ook in de Dolomieten. Het is een mythische col omdat er ook onverharde wegen in de beklimming zitten. De Giro-organisatie deed er in bijvoorbeeld in 2008 en 2010 al twee klimtijdritten. Deze werden gewonnen door respectievelijk Gilberto Simoni en Stefano Garzelli.

3. Mortirolo
De Mortirolo werd al vaak aangedaan door het peloton van de Ronde van Italië. Deze berg is ontzettend populair bij de wielerliefhebbers vanwege de zwaarte van deze klim. Er staat ook een monument op de beklimming langs de noordzijde, ter ere van de betreurde Marco Pantani.

4. Monte Zoncolan
De Monte Zoncolan wordt ook regelmatig opgenomen in de Ronde van Italië. De laatste keer moesten de renners deze klim doen in de Giro van 2014. Toen won Michael Rogers - ondertussen gestopt - nadat hij overleef uit een lange vlucht. Ook Gilberto Simoni, Ivan Basso en Igor Anton konden hier de laatste jaren al winnen.

5. Stelvio
Eindigen doen we met een col die ons Belgen wellicht nog vers in het geheugen ligt. In 2012 won Thomas De Gendt op de Passio dello Stelvio en kon hij zo als derde op het podium van de Giro eindigen. Deze col van 2758 meter is vaak het dak van de Giro en bevindt zich in de Italiaanse Alpen.

De profielen van deze beklimmingen komen van de site Climbybike.com.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties