Sterke Froome houdt Quintana af en pakt 11e rit in de Vuelta

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Sterke Froome houdt Quintana af en pakt 11e rit in de Vuelta

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De elfde rit in de Ronde van Spanje is gewonnen door Chris Froome. De winnaar van de Ronde van Frankrijk versloeg Nairo Quintana in een sprintje met twee op de slotklim. De Colombiaan blijft leider.

Het peloton kende dinsdag een eerste rustdag, maar dat was absoluut geen reden om rustig aan de 11e rit te beginnen. Het tempo in het openingsuur lag bijzonder hoog, een moyenne van 50 kilometer per uur. Een omvangrijke kopgroep koos het ruime sop en daarin waren weer heel wat Belgen aanwezig.

Vier Belgen in de aanval

De kopgroep werd vertegenwoordigd door maar liefst vier landgenoten. Daarbij Sander Armée (Lotto Soudal), Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Ben Hermans (BMC) en Pieter Serry (Etixx-Quick Step), die al voor de derde keer in deze Vuelta in de aanval trok. Er was bovendien nog mooi gezelschap vooraan met onder meer Rolland en Stybar.

Ben Hermans (links) was de sterkste renner van de kopgroep

De vluchters kregen een bonus van ruim vier minuten, maar Alberto Contador had duidelijk zijn zinnen op deze rit gezet. Hij liet zijn Tinkoff-manschappen dan ook werken om de voorsprong te verkleinen. Op een kleine 6 kilometer van de streep stond de slotklim (gemiddeld 9,8%) op het menu.

Hermans solo

De voorsprong van de vluchters was toen al onder de minuut gezakt, dus het zou moeilijk worden. De gemiddelde snelheid in de etappe lag na vier uur nog steeds op 46(!) kilometer per uur, waanzinnig! Ben Hermans had er zin in en trok al snel door met Bakelants. Die moest de sterke BMC-renner echter laten gaan.

Op 3 kilometer van de meet was het verhaal van Hermans uitgezongen. Toch een sterke prestatie van de Limburger, die duidelijk in de vorm van zijn leven zit. Esteban Chaves stak de boel in brand met een snedige versnelling. Niemand reageerde, Valverde bepaalde het tempo voor zijn kopman Quintana.

Froome en Quintana

Op 700 meter van de streep ging Quintana. Froome volgde goed en nam zelfs over. De Colombiaan en de Brit bleven met hun tweeën over en zouden sprinten om de zege. Froome zette als eerste aan en het was Froome die de leider achter hem hield. Valverde werd derde, Quintana behield zijn rode trui.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties