Giro-organisatie laat gezond verstand zegevieren: dalersklassement wordt (na storm van kritiek) nu al afgevoerd

Timothy Collard
Timothy Collard
| 12 reacties
Giro-organisatie laat gezond verstand zegevieren: dalersklassement wordt (na storm van kritiek) nu al afgevoerd

De organisatie van de Ronde van Italië heeft woensdag bekendgemaakt dat er dan toch geen klassement voor de beste dalers komt tijdens de Giro van dit jaar. De organisatie kon - na een stom van kritiek - haast niet anders dan het klassement af te voeren.

Eerder deze week maakte de organisatie van de Giro bekend dat het vanaf dit jaar een klassement voor de beste daler zou invoeren. De tijden van de wielrenners zouden in tien bepaalde afdalingen worden gemeten. Per afdaling werd er 500 euro uitgetrokken voor de snelste renner, de eindwinnaar in het klassement zou nog eens 5.000 euro opstrijken.

Een opmerkelijk initiatief, zeker als je weet dat er tijdens de voorbije jaren heel wat zware vallen – soms met de dood tot gevolg – plaatsvonden bij (te) gevaarlijke afdalingen. Wat volgde in de wielerwereld was heel wat verontwaardiging en een storm van kritiek.

Veiligheid renners prioriteit

Woensdag krabbelde de organisatie dan maar terug. Het dalersklassement wordt geschrapt. “We wilden een belangrijke vaardigheid in de kijker zetten met het klassement, maar het was niet onze bedoeling om de renners in gevaar te brengen. Hun veiligheid is en blijft een prioriteit voor ons”, klinkt het bij de organisatie.

“Uit de reacties leiden we af dat ons idee verkeerd zou kunnen begrepen worden. Daarom hebben we beslist om geen klassement bij te houden en ook geen prijzengeld toe te kennen aan de snelste dalers."

Een juiste beslissing?

0%
0%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties