Tom Dumoulin zet Nederland 37 jaar na Joop Zoetemelk op zijn kop en maakt zijn 'roze droom' waar

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 43 reacties
Tom Dumoulin zet Nederland 37 jaar na Joop Zoetemelk op zijn kop en maakt zijn 'roze droom' waar

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Tom Dumoulin heeft dan toch nog de Ronde van Italië naar zijn hand gezet. In de afsluitende tijdrit moest de Nederlander enkel zijn landgenoot Jos van Emden voor zich dulden, maar hij reed zijn drie grote concurrenten in de vernieling.

Een thriller. Dat zou de afsluitende chronoproef van de Ronde van Italië worden. Vier renners konden de Ronde van Italië nog winnen: roze trui Nairo Quintana, thuisrijder Vincenzo Nibali, de Nederlandse hoop Tom Dumoulin en Fransman Thibaut Pinot.

De eerste richttijd werd neergezet door Manuel Quinziato, maar de Nederlandse hardrijder Jos van Emden zette de BMC-Italiaan uit de hotseat met een knaltijd. Maar winst in deze tijdrit was slechts bijzaak. Het was uitkijken richting 17.00 uur, als alle vier toppers aan hun tijdrit bezig zouden zijn.

Dumoulin sterk

Dumoulin kende een sterke start en moest aan het eerste tussenpunt slechts 2" toegeven op zijn landgenoot van Emden. De Nederlandse hoop groeide, want Quintana verloor aan het tussenpunt bijna een halve minuut ten opzichte van Dumoulin. Het zag er - letterlijk en figuurlijk - erg rooskleurig uit voor Dumoulin, want zijn voorsprong werd groter en groter.

Aan de toptijd van van Emden kwam de kopman van Team Sunweb niet, maar zijn sterke tijdrit voldstond wel voor eindwinst in deze 100e Giro d'Italia. 37 jaar na Joop Zoetemelk heeft Nederland dus opnieuw een winnaar van een Grote Ronde beet. Met dank aan een sterke Tom Dumoulin.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties