Italiaans kampioen Aru wint met verve de eerste test in de Tour, Quintana geeft geen solide indruk en Froome pakt geel

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Italiaans kampioen Aru wint met verve de eerste test in de Tour, Quintana geeft geen solide indruk en Froome pakt geel

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De eerste rit voor de klassementsmannen in deze Tour de France is gewonnen door Fabio Aru. De Italiaanse kampioen ontsnapte op twee kilometer van de streep op de slotklim naar La Planche des Belles Filles en mocht de handen in de lucht steken. Froome neemt het geel over van ploegmaat Thomas.

De vijfde etappe in deze Tour was er eentje met een aankomst bergop. La Planches des Belles Filles was de eerste slotklim die voor vuurwerk kon zorgen en waar topfavoriet Chris Froome één en ander verwachtte van de concurrentie. Het inspireerde acht renners om in de aanval te trekken en daarbij zowaar drie Belgen.

De jarige Philippe Gilbert ging op pad met Thomas De Gendt en Jan Bakelants. Ook nog in de kopgroep: Boasson Hagen, van Baarle, Delage, Périchon en - jawel hoor - Voeckler. In het peloton controleerde BMC voor kopman Porte. De Australiër leek duidelijk een plannetje te hebben met het oog op de lastige finale.

De Gendt haakt snel af, strijdlust voor Gilbert

Vooraan haakte De Gendt als één van de eersten af, met de slotklim naar La Planche des Belles Filles in het vooruitzicht trok Gilbert in de aanval. De enige die zijn wagonnetje kon aanhangen was Bakelants. Op de slotklim werden ze gegrepen door de troepen van Froome, GIlbert vierde zijn verjaardag wel met de prijs voor de strijdlust.

Op ruim 2 kilometer van de meet was Aru de eerste die demarreerde. Froome trok in de finale door, gele trui Thomas, Quintana en Contador moesten passen. Met zijn vieren (Martin, Froome, Porte en Bardet) gingen ze nog op zoek naar de Italiaanse kampioen, maar die pakte een mooie zege.

Froome in het geel

Martin sprintte naar de tweede plek, voor Froome en Porte. Contador kon de schade nog beperken, Quintana verloor na de tijdrit opnieuw kostbare tijd. Het geel gaat van de schouders van van Geraint Thomas naar ploegmaat en topfavoriet Chris Froome.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties