Wordt het opnieuw Van Avermaet in Rodez? "Hier begon mijn carrière écht" (mét beelden)

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 6 reacties
Wordt het opnieuw Van Avermaet in Rodez? "Hier begon mijn carrière écht" (mét beelden)
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Van Avermaet keert vandaag terug naar waar het voor hem eigenlijk allemaal begon. Op zijn dertigste, in die dertiende rit van de Tour van 2015, schudde hij het etiket van 'eeuwige tweede' eindelijk van zich af.

Hij klopte er Sagan in een sprint bergop waar hij van énorm ver aanging. "Ik kon eigenlijk niet winnen zo. Ik dacht: 'Wat doe ik nu weer? Ik zit veel te vroeg op kop. Ik ben het domste uit mijn hele carrière aan het doen'. Maar ik ben blijven sprinten, blijven geven, blijven hopen dat hij er niet over ging komen. Pas in de laatste 50 meter ben ik er echt in gaan geloven", aldus Van Avermaet in Het Laatste Nieuws.

Ik dacht: 'ik ben het domste uit mijn carrière aan het doen

Maar Sagan kwam er niet over. "Donderdag heb ik nog een keer naar de beelden gekeken: het geeft nog altijd kippenvel. Het was een overwinning typisch mezelf: niet opgegeven. Ik heb Sagan daar een beetje een mentale slag gegeven. Ik ben blijven gaan, tot op de meet. Bij wijze van spreken op leven en dood."

Zege van de doorbraak

"Die zege heeft alles veranderd. Het was de eerste keer dat ik de grote mannen klopte op het hoogste niveau. Ik wist dat ik het kon, ik had dat ook al vaak gezegd, maar op een bepaald moment moet je het ook doen. Ervoor had ik ook wel al iets bewezen, maar enkel met tweede en derde plaatsen."

Sindsdien won Van Avermaet de Omloop(2x), Olympisch goud, Tirreno-Adriatico, GP Montréal, E3, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix...

"Je mag zeggen dat ik daar als renner opnieuw geboren ben. Daar Sagan kloppen was toch een statement. Ervoor hinkte ik dicht tegen de top aan, maar toen heb ik de stap gezet naar de top. Het was de lancering van mijn carrière. Natuurlijk heb ik die analyse pas achteraf gemaakt. Wat ik sindsdien gewonnen heb, is eigenlijk indrukwekkend."

Bekijk hieronder nog eens de zege van Van Avermaet in Rodez. Wát een sprint bergop. Opgelet, het laden van het filmpje kan enkele ogenblikken in beslag nemen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties