Top/Flop Tour de France: Froome, Kittel en Sky blinken uit, deze namen deden dat niét

Redactie
| 0 reacties
Top/Flop Tour de France: Froome, Kittel en Sky blinken uit, deze namen deden dat niét
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Van Düsseldorf tot Parijs, het waren weer drie bewogen weken in de Ronde van Frankrijk. Chris Froome pakte zijn vierde eindzege, onze redactie maakte de balans op met de 'tops en de flops' van de afgelopen Tour.

TOP

Chris Froome en de Team Sky-brigade

Vooraf had Chris Froome al aangekondigd dat het één van zijn moeilijkste Tour de Frances ooit zou worden en achteraf had hij gelijk. Door het geringe aantal tijdritkilometers, werd de strijd om het geel vooral in de bergen beslist. Na de Dauphiné en voor de Tour waren er nog twijfels over de vorm van de Brit, maar die werden in de Tour volledig weggenomen.

En Froome had dat vooral ook te danken aan zijn sterke ploeg. Mikel Landa leek bij momenten zelfs beter dan zijn kopman bergop en de manier waarop ex-wereldkampioen Michal Kwiatkowski zich uitsloof voor Froome, was op zijn minst indrukwekkend te noemen. En dan moest Team Sky het halverwege de Tour ook nog zonder luxeknecht Geraint Thomas stellen. Team Sky stond er, ook zonder Wout Poels.

Vijf keer bingo voor Kittel

Kittel de snelste

Een echte sprinttrein had Quick-Step Floors niet ter beschikking, maar dat bleek ook helemaal niet nodig te zijn. Marcel Kittel moest gewoon op tijd afgezet worden in de laatste hectometers en klaarde daarna de klus bijna helemaal op zijn eentje. Vijf keer schoot de blonde Duitser raak in deze Tour. Er viel niks in te brengen tegen de sterke Duitser.

Kittel leek ook nog eens op weg naar de groene trui, maar een valpartij in de Alpen doorboorde die droom. Nét nu Peter Sagan het groen niet zou winnen, wat een gemiste kans. Maar Kittel bewees dus wel dat hij op twee wielen vrijwel zeker de snelste man op deze planeet is.

FLOP

Lotto Soudal

Lotto Soudal kwam naar de Tour met hoge verwachtingen én een ijzersterk geheel. Alles stond in het teken van André Greipel en bovendien had de ploeg met Tim Wellens, Tony Gallopin en Thomas De Gendt enkele vrijbuiters voor ritwinst. Maar het was toch een Tour die niet lang herinnerd zal worden bij Marc Sergeant en co.

Greipel was simpelweg niet opgewassen tegen Kittel, dat andere sprintgeweld uit Duitsland. Vorig jaar kon de Gorilla dat nog compenseren op de Champs-Elysées, maar dat lukte dit jaar niet. Tiesj Benoot was wel een lichtpunt en heeft bewezen dat hij in de toekomst iets kan neerzetten in een Grote Ronde. Ook Thomas De Gendt kon ons bekoren met zijn aanvalslust, maar deze keer kon de Waaslander dat niet omzetten in ritwinst.

Ook de Superstrijdlust ging aan zijn neus voorbij, want de Franse getinte jury koos voor bolletjestrui en tweevoudig ritwinnaar Warren Barguil. Al bij al was het dus geen geslaagde Tour voor Lotto Soudal, want het vooropgestelde doel was een ritzege.

Toppers blinken uit ... in afwezigheid

De Tour de France was al in de eerste week onthoofd. Luitenant Alejandro Valverde (Movistar) kwam in de openingstijdrit in Düsseldorf zwaar ten val, enkele ritten later moesten we ook al vroeg afscheid nemen van smaakmaker Peter Sagan. Een te zware uitsluiting of niet, een Tour zonder Sagan is geen échte Tour.

Maar nog heel wat toppers vielen uit en zorgden er zo onrechtstreeks voor dat de spektakelwaarde daalde. Mark Cavendish hield een gebroken sleutelbeen over aan het incident met Sagan, ook Froome moest door zonder Geraint Thomas. En ook Froomes grootste uitdager moest het Tourcircus verlaten na een stevige tuimelperte in de afdaling van de Mont du Chat. Porte zag zijn Tour-droom uiteenspatten. Net als Kittel zijn groene droom in de laatste week in de koelkast mocht steken.

Enkele toppers moesten dus de Tour verlaten, maar andere toprenners waren gewoon 'afwezig'. Alberto Contador kende voor de zoveelste Tour pech en speelde niet meer dan een figurantenrol. Nairo Quintana was dan weer - net als in de Giro - niet helemaal op niveau en kon Froome nooit bedreigen.

Voor Richie Porte liep de Tour pijnlijk af...
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties