Laatste kans: win de ode aan het wielrennen van Begijn 'Foute Vriend' Le Bleu

Redactie
| 0 reacties
Laatste kans: win de ode aan het wielrennen van Begijn 'Foute Vriend' Le Bleu
Foto: © photonews

U kent hem waarschijnlijk allemaal al van Foute Vrienden, het hilarische tv-programma op Q2. Maar Begijn Le Bleu is niet enkel 'die lange' van tv. Een culturele duizendpoot is het. Naast komedian is hij ook nog gepassioneerd door 'De Koers'. Een passie die nu een eerste vrucht heeft afgeworpen.

Le Bleu schreef het boek 'De Ronde van Begijn', een weergave van zijn beleving van wielrennen van kindsbeen af. Hij schoof er zelfs zijn andere passie, komedie, even voor opzij. "Het is een passie die ik al van kleins af aan heb", vertelt Begijn aan Wielerkrant.be. "Ik wou er al lang iets mee doen, maar ik had nooit de tijd ervoor. Daarom heb ik beslist om even komedie op een lager pitje te draaien."

Begijn zat al in het wielermilieu, maar het was een hobby. "Ik heb supportersfestijnen van Oliver en Lawrence Naesen gepresenteerd, ik heb het feest na de Olympische medaille van Greg Van Avermaet opgeluisterd, ik heb in culturele centra over wielrennen shows geven... Het was een hobby die heel veel tijd in beslag nam. Het was echter mijn droom om er iets mee te doen. Toen heb ik aan mezelf gezegd: gaat het bij dromen blijven of ga je het ook doen?"

Ik zei bij mezelf: gaat het bij dromen blijven of ga je het ook doen?

En ja, ineens hing Uitgeverij Horizon aan de lijn. "Of ik al mijn belevenissen niet in boekvorm wou gieten. En ja, dat zag ik wel zitten. Ik heb me drie jaar lang ondergedompeld in het wielermilieu. Ik ben drie dagen naar de Giro gegaan, ik heb de Tour de France beleefd, ik heb interviews gedaan met de jonge garde zoals de Naesens, Tiesj Benoot, Yves Lampaert, Edward Theuns..."

Het boek werd zo zijn ode aan de wielersport. Maar natuurlijk ook met een humoristische twist. "Pas op, het is geen humoristisch boek, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik kan ook niet wegsteken hoe ik ben. Zo zijn er passages over de wielertoeristen in Vlaanderen. Sommigen zijn daar echt maniakaal mee bezig. En dat relativeer ik wel. Al die ruige mannen die niet willen toegeven dat ze met hun klikken en klakken uit hun klikpedalen schoten... Of die 3000 euro geven aan een carbonband..."

Al die ruige mannen die niet willen toegeven dat ze met hun klikken en klakken uit hun klikpedalen schoten

Het boek schrijven werd een ontdekking voor zichzelf. "Ik heb enorm genoten van het schrijven zelf. Ik sluit zeker niet uit dat er nog één volgt, maar laten we eerst dit maar op een fatsoenlijke manier lanceren. En kijken wat dit gaat geven."

Want ook de komedie-handschoen wordt weer opgenomen. "Dit voorjaar moet ik alweer in mijn pen kruipen voor nieuw materiaal. En dat moet ik nog try outen enzovoort. Ik kan niet veel tijd verliezen. Het goeie aan mij is dat mijn kop niet stilstaat. Dat is mijn geluk en zegen. Ik kan met veel dingen tegelijk bezig zijn. Soms spring ik ook iets te ver. Maar in het algemeen heeft me dat al ver gebracht."

Begijn trekt met zijn show ook door Vlaanderen. Indien u er eentje wil bijwonen, kijk dan hier voor zijn tourdata!

Win een exemplaar van 'De ronde van Begijn'

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties