Wielrennen

Verrassende uitdager voor Wiggins: deze Nederlander gaat in 2018 vol voor het werelduurrecord in Mexico

Verrassende uitdager voor Wiggins: deze Nederlander gaat in 2018 vol voor het werelduurrecord in Mexico

Bradley Wiggins is momenteel nog de recordhouder op het werelduurrecord, maar zal dat record ook volgend seizoen standhouden? De verrassende Nederlander Dion Beukeboom gaat alvast een poging doen om het record te breken.

"Wiggins reed in Londen, op een laaglandbaan, bij een hoge luchtdruk", legt wetenschapper Jan van den Berg uit. "Het was een commercieel feestje. Er werden kaartjes verkocht, er verscheen een boek over de uurrecordpoging, er werden allerlei bobo’s uitgenodigd om te komen kijken. Maar daardoor staat het uurrecord nog niet zo scherp als het had kunnen staan. Er is een window of opportunity en daar willen wij doorheen kruipen."

Beukemoog zal naar de wielerpiste van het Mexicaanse Aguascalientes, op bijna 2000 meter hoogte, afzakken. Door de hoge luchtdruk is er minder vermogen nodig voor dezelfde snelheid. "Op hoogte is de winst van de verminderde luchtdruk groter dan het verlies van de verminderde zuurstofopname. Vergeleken met Londen zal Dion tussen de 25 en 45 watt winnen door zijn aanval te doen in Aguascalientes."

'Soms een klootzaak zijn'

"De afgelopen twee jaar heb ik geprobeerd om een contract bij een grote profploeg af te dwingen", zegt Beukeboom. "Dat is niet gelukt. Voornamelijk omdat ik niet goed genoeg ben, misschien ook wel omdat ik te lief ben: ik bijt niet genoeg van me af in het gedrang van de Nederlandse koersen en ik offer me te snel op voor iemand anders. Soms moet je een klootzak zijn als wielrenner – die kwaliteit heb ik niet."

Van den Berg zocht een sterke, aerodynamische renner met baanervaring. En die vond hij in Beukeboom. Al weet de Nederlander dat het niet gemakkelijk wordt. "Ik heb niet de illusie dat ik een betere wielrenner ben dan Wiggins. Maar ik weet ook dat Wiggins zijn record reed onder omstandigheden die niet ideaal waren", besluit hij.

Reacties 0 reacties

Gerelateerd nieuws

Er zijn nog geen reacties geplaatst.