Wielrennen

'Kannibaal' Eddy Merckx en Philippe Gilbert laten zich uit over winstkansen in de 'Hel van het Noorden'

'Kannibaal' Eddy Merckx en Philippe Gilbert laten zich uit over winstkansen in de 'Hel van het Noorden'

Nog twee Monumenten ontbreken op het palmares van Philippe Gilbert: Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. De Waalse renner van Quick-Step Floors reed de 'Hel van het Noorden' nog maar één keer, maar toch ziet Eddy Merckx winstkansen.

Enkel De Vlaeminck, Van Looy en Merckx wonnen de vijf Monumenten. Gilbert kan de vierde renner worden die dat lukt, maar dan moet hij La Primavera en Roubaix nog winnen. "Hij rijdt makkelijk over kasseien, is behoorlijk stuurvaardig. En hij heeft zijn leeftijd mee", ziet Eddy Merckx alvast voordelen in HLN.

Gilbert reed Roubaix nog maar één keer. "In 2007. In atypische omstandigheden, dan nog", vertelt Gilbert. "Dertig graden was het die dag. Hittegolf. Met de meest bijzondere editie in twintig jaar tot gevolg. De vroege vlucht van meer dan dertig renners, waarbij de latere winnaar Stuart O'Grady, liep tot zeven, acht minuten uit. Koers gereden."

"Op de Vélodrome wint bijna altijd de beste man in koers"

"Op de Vélodrome wint bijna altijd de beste man in koers. In de Primavera kan je je ongenaakbaar voelen en toch vijftiende eindigen. Frustrerend. Ik denk, Eddy, dat je Parijs-Roubaix moet aanpakken als één superlange tijdrit. Je eigen ding doen, rijden zonder omzien of rekening te houden met anderen. Wie de slimmerik wil uithangen door in de wielen te kruipen en te volgen, hangt. Non?"

"Klopt. Je moet zelf initiatief nemen", vult Merckx aan. "En anderen je wil opdringen Er zijn maximum vijf zegekandidaten. In Milaan-Sanremo zijn ze er allemaal. Daar is het veel moeilijker winnen", besluit Merckx.

Reacties 1 reacties

Gerelateerd nieuws