Gilbert over één van zijn mooiste en tegelijk mindere momenten van het seizoen: "Ik kon niet meer ademen"

Redactie
| 0 reacties
Gilbert over één van zijn mooiste en tegelijk mindere momenten van het seizoen: "Ik kon niet meer ademen"

Van de hel naar de hemel en terug naar de hel. Zo kan de Amstel Gold Race van Philippe Gilbert van dit jaar beschreven worden. De Waalse renner kwam zwaar ten val, maar kwam nog terug en won voor de vierde keer de Nederlandse klassieker.

Gilbert maakte stevig kennis met het asfalt. "Ik dacht dat ik mijn ribben gebroken had, want ik kon niet meer ademen", blikt hij terug bij Sporza. "Ik ben heel lang blijven liggen, want ik kon niet rechtstaan. Ploegmaat Dries Devenyns gaf me zijn hand, maar ik kon zijn hand zelfs niet vastnemen. Na enkele minuten kon ik rechtstaan, maar niet op mijn fiets."

"Ik had veel pijn. Het was zoals een mes in mijn rug. Op mijn zadel zitten en goed trappen was geen probleem. Maar op de trappers staan was echt moeilijk. Maar ik heb niet aan opgeven gedacht. Mijn grote geluk: ik heb na de valpartij geen rust gehad tot de finish. Ik reed constant à bloc. Het was een finale van 100 kilometer."

Gilbert legde in de sprint Kwiatkowski over de knie. Daarna kwam de pijn terug. "Toen ik van mijn fiets kroop, was de superintense pijn er weer. Ik wist niet meteen hoe ernstig het was, want ik moest het protocol nog aflopen: podium, interviews, persconferentie en dopingcontrole. Er zat bloed in mijn urine en toen hebben we gezien dat er iets niet normaal was. Ik moest naar het ziekenhuis en dat was het begin van de pech."

En betekende ook geen 'La Doyenne'. "Mijn vertrouwen was erg hoog na die zege. Ik dacht dat we 's avonds nog wat zouden vieren, maar niet te veel, want ik wou Luik-Bastenaken-Luik nog winnen. Ik zag alles terugkomen zoals in 2011, alle mooie overwinningen. Ik wist dat het met mijn vorm mogelijk was. Ik was echt nog gemotiveerd voor de komende week en plots was alles gedaan. Dat was raar", besluit hij.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties