Ploegdokter Lotto-Soudal laat zich uit over dopingaffaire Froome: "Dat is het vervelende aan de zaak"

Redactie
| 10 reacties
Ploegdokter Lotto-Soudal laat zich uit over dopingaffaire Froome: "Dat is het vervelende aan de zaak"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Woensdagochtend kwam het nieuws naar buiten dat Chris Froome een abnormale plas heeft afgeleverd in de afgelopen Ronde van Spanje. Servaas Bingé, ploegdokter van Lotto-Soudal, gaf zijn visie over de feiten.

Salbutamol is een middel dat zeker niet verboden is. "Froome mocht dat zeker gebruiken", stelt de ploegdokter van Lotto Soudal bij Sporza. "Salbutamol is een middel dat in puffers verwerkt wordt. Het middel ontspant de spierwanden van de luchtwegen en zorgt er op die manier voor dat er meer zuurstof door de luchtpijp stroomt."

"We weten dat er bij atleten heel vaak astma voorkomt. Astma wordt net getriggerd door inspanningen. Veel atleten krijgen dan ook salbutamol voorgeschreven. Het middel is niet verboden voor alle duidelijkheid en ook bij Lotto-Soudal zijn er renners die het gebruiken", verduidelijkt Bingé.

'Een hormonaal anabool'

Froome heeft dus wellicht - per ongeluk of niet - een te hoge concentratie opgenomen. Is het dan ook prestatiebevorderend? "Het heeft de bijkomende eigenschappen, en dat is het vervelende van de zaak, dat het ook een beetje een hormonaal anabool is. Het rijmt op clenbuterol en het zit ook in de familie van de anabolen. Dat zijn hormonen met opbouwende eigenschappen."

"In hoge dosissen kan salbutamol opbouwend werken. Dat is de grijze zone waarin we ons nu bevinden. Is het gebruikt om astma te behandelen of om andere redenen? De waarde is overschreden en dus moet er bekeken worden hoe dat komt", besluit Bingé.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties