Vragen over Chris Froome... "Als je astmatisch bent en het product nodig hebt, haal je er weinig voordeel uit"

Redactie
| 16 reacties
Vragen over Chris Froome... "Als je astmatisch bent en het product nodig hebt, haal je er weinig voordeel uit"
Foto: © photonews

Chris Froome werd betrapt tijdens de afgelopen Vuelta betrapt met een te hoge dosis van het astmamiddel Salbutamol in zijn bloed. Sportdokter Chris Goossens legt uit wat het middel doet en concludeert dat het een astmapatiënt nauwelijks kan helpen om betere prestaties te leveren.

"Sabutamol is een bètablokker die gebruikt wordt voor ademhalingsproblemen", legt Goossens uit. "Meestal in een puffer, maar het kan ook via medicatie toegediend worden. Maar er staat een grens op. Het mag therapeutisch ingenomen worden, maar enkel als je toelating hebt. Het is bekend dat Chris Froome astma heeft en het product van het antidopingagentschap WADA tot een bepaalde waarde mag gebruiken."

Goossens zegt dat een astmapatiënt er weinig voordeel kan uithalen. "Als je astmatisch bent en je hebt dat product hoe dan ook nodig, haal je eigenlijk weinig voordeel uit het schenden van de opgelegde limiet. Een voordeel is dat je een betere ademhaling hebt, maar je hartslag gaat wel de hoogte in. Het profijt wordt dus eigenlijk tenietgedaan door die negatieve bijwerking. Ik zie dus niet goed in waarom je die waarde zou overschrijden. Het levert heel weinig op."

Argument nog niet gebruikt

Volgens Team Sky werd de concentratie van de Salbutamol beïnvloed door verschillende andere factoren. "Volgens mij is dat argument nog nooit gebruikt in deze kwestie. Voor mij is het meestal: als je over de grens zit, heb je teveel gebruikt", aldus de sportdokter.

"Soms kunnen medicaties elkaar wel beïnvloeden, maar voor zover ik weet is dit in het geval van Salbutamol nog nooit als argument aangehaald. Volgens mij is Froome dus echt over die grens gegaan door teveel in te nemen. De vraag is of dit bewust was - voor die betere ademhaling - of accidenteel", besluit Goossens.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties