Analyse Waarom de UCI de positieve plas van Froome niet zo kan laten en dit een heel hypocriete situatie is

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 5 reacties
Waarom de UCI de positieve plas van Froome niet zo kan laten en dit een heel hypocriete situatie is
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het nieuws over Chris Froome sloeg in als een serieuze bom in de wielersport. Froome had een te hoge hoeveelheid Salbatumol in zijn urine. En dat kan en mag de UCI niet zo laten. Bovendien zit er een serieuze portie hypocrisie in het spel.

Enkele weken nadat het Britse antidopingagentschap besloten had om Bradley Wiggins gerust te laten na het mysterieuze pakketje in de Dauphiné, kreeg Team Sky vandaag met een nieuwe dopingbom te maken.

Het dubbele van de toegestane hoeveelheid Salbutamol, een middel tegen astma, werd gevonden in de urine van Froome tijdens de Vuelta van 2017. Over de bijwerkingen hebben verschillende artsen zich al uitgelaten. Het is een stimulerend middel, want een renner gaat er beter door ademen. Over hoe het komt dat er een dubbele maximale hoeveelheid werd gevonden, is nog niks gelost.

Sky zoekt wanhopig naar een verklaring en denkt daarbij aan een combinatie van verschillende factoren zoals voeding in combinatie met het astmamiddel. Feit is en blijft wel dat de toegestane hoeveelheid Salbatumol zwaar overgeschreven werd. De UCI kan een straf niet zo laten, al zal er nog een heel juridisch steekspel volgen.

Uitgerekend de Sky-ploeg, die altijd op het randje acteert met de medicijnen en voorschriften, is nu eenmaal de rijkste ploeg ter wereld. Terwijl renners zoals Petacchi, Trentin en Ulissi in het verleden geschorst werden, zal de ploeg van Sir Dave Brailsford blijven zoeken naar een achterpoortje om er goed mee weg te komen. Maar de UCI moet hun plicht doen en Froome een schorsing opleggen.

Hypocrisie

Al is er wel nog één ding waar we niet om heen kunnen: de hypocrisie van Sky waarmee ze met de hele situatie omgingen. Froome werd al de dag van het WK tijdrijden op de hoogte gebracht van zijn plasje, maar nooit is er een woord gerept over de hele heisa.

Alle criteriums die hij nog gereden heeft, de prijzen die hij in ontvangst nam na zijn prachtige dubbel Tour-Vuelta, de voorstelling van het nieuwe parcours van de Tour van 2018... Al die tijd wisten Froome en Sky wat er in het achterhoofd speelde. En toch werd er gezwegen, tot de UCI deze bom de wereld instuurde. Waarom, toch?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties