Milaan-Sanremo in cijfers: een Belg met de meeste overwinningen én laatste Belgische zege in '99 (weet u nog wie?)

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 11 reacties
Milaan-Sanremo in cijfers: een Belg met de meeste overwinningen én laatste Belgische zege in '99 (weet u nog wie?)
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Met Milaan-Sanremo is het stilaan tijd voor het eerste Monument van het wielerseizoen. Een koers van 300 kilometer met natuurlijk als scherprechters de Poggio en Cipressa én meestal een snelle man aan het feest. Al kwamen wij nog met enkele weetjes over 'La Primavera'.

Laatste Belgische winnaar in 1999

De laatste Belgische zege in Milaan-Sanremo dateert van 1999. Het was toen Lotto-aanvaller Andrei Tchmil die het peloton in de laatste kilometer te snel af was en nipt de sprinters voorbleef in de straten van Sanremo. Daarna was er nooit meer een Belg die mocht zegevieren. 

Belg met meeste aantal overwinningen

Hoewel de Belgen de laatste twee decennia slechts weinig het zegegebaar mochten maken, is er wel een landgenoot met het meeste aantal overwinningen in 'La Primavera'. U voelt het wellicht al aankomen, maar Eddy Merckx is recordhouder met 7 overwinningen in Milaan-Sanremo. Roger De Vlaeminck won de koers 3 keer. 

50 stuks voor het thuisland zelf

Wat betreft het aantal zeges per land voert Italië de ranking aan. Momenteel staan de Italianen op 50 stuks, Elia Viviani of één van de andere Italianen kan zaterdag voor een 51e zorgen. België staat met 20 stuks tweede, Frankrijk vervolledigt het podium met 13 overwinningen. 

'Bijna' altijd een sprint, maar... 

Milaan-Sanremo eindigt bijna altijd in een massasprint, ga de erelijst van de afgelopen tien jaar er maar eens op na. Maar de uitzonderingen vormen uiteraard de regel. In 2008 zette Cancellara de sprinters een hak en ook vorig jaar werd het geen massasprint. Toen ontsnapten Sagan, Alaphilippe en Kwiatkowski, waarna de Pool mocht zegevieren. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties