Jan Bakelants duidelijk: "Stilaan slaan we het pad in van de Formule 1 in de jaren zeventig"

Redactie
| 4 reacties
Jan Bakelants duidelijk: "Stilaan slaan we het pad in van de Formule 1 in de jaren zeventig"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De laatste jaren zijn er spijtig genoeg veel te veel wielrenners overleden. Te gevaarlijk of niet? Jan Bakelants, nog niet zo lang terug na zijn zware val in Lombardije in oktober, laat er zich over uit.

Volgens Bakelants kan de veiligheid van de sport nog heel wat stappen zetten. "Naast het gezondheidsaspect is er ook de veiligheid. Daar is nog veel werk aan", vertelt Bakelants in HLN. "In Lombardije lag de schuld volledig bij RCS Sport. Als vier renners vallen op exact dezelfde plaats, wijst dat op een gebrekkige signalisatie."

"Dan vind ik dat je daar als organisator een verpletterende verantwoordelijkheid in draagt, die je niet van je af mag schuiven. Stilaan slaan we het pad in van de Formule 1 in de jaren zeventig. Een dodelijk slachtoffer wordt er af en toe voor lief bijgenomen en voor de rest verandert er weinig of niks. 'Ach, ze staan wel weer recht en volgende week rijden ze opnieuw mee', is de redenering. Spons erover."

"Kleine, eenvoudige dingen kunnen soms grote schade voorkomen"

Hatelijk, volgens onze landgenoot van AG2R-La Mondiale. "Ik kan me daar in opwinden. Terwijl kleine, eenvoudige dingen soms grote schade kunnen voorkomen. In het skiën heb je tegenwoordig die 'airbag packs', die zichzelf opblazen in de zweeffase van een val en het aantal nek- en rugletsels drastisch terugdringen."

"Mij maak je niet wijs dat er ook in de koers niet zulke (r)evoluties mogelijk zijn. Koersbroeken met kevlar-bescherming tegen schaafwonden, bijvoorbeeld. Slechts één ploeg die ze gebruikt. Team Sunweb", besluit Bakelants. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties