Een koninginnenrit om nooit te vergeten in de Giro: Froome staat op uit de doden en verovert het roze, einde verhaal Simon Yates

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 25 reacties
Een koninginnenrit om nooit te vergeten in de Giro: Froome staat op uit de doden en verovert het roze, einde verhaal Simon Yates
Foto: © photonews

De derde laatste rit in de Giro heeft voor vuurwerk gezorgd. Simon Yates speelde het roze definitief kwijt en daarna volgde een strijd tussen Chris Froome en Tom Dumoulin, waarbij de Brit aan het langste eind trok na een secondenspel.

Wat een strijd hebben we gekregen in de Giro. In de koninginnenrit van vrijdag zette Chris Froome zijn mannetjes al snel aan het werk om toch nog iets te maken van zijn Giro d'Italia. En of dat iets opleverde. Op de zware klim naar de Finestre moest Simon Yates al vroeg parkeren. En dat had zware gevolgen. De Brit van Mitchelton-Scott verloor een heleboel tijd en zal de Giro van 2018 niet winnen. 

Wout Poels offerde zich helemaal op voor zijn kopman en op ruim 80 kilometer van de streep zorgde Froome voor een fenomenale solo. Toen al werd het duidelijk dat het een strijd tussen de Brit en Dumoulin zou worden. Dumoulin bleef in de groep der favorieten, samen met Carapaz, Pinot en Angel Lopez. 

Bijltjesdag

Ondertussen was het bijltjesdag in deze moordende rit. Onder meer Aru, Vervaeke, Kiryienka en O'Connor moesten de handdoek gooien en knepen de remmen dicht.

Reichenbach kwam ploegmaat Pinot later nog ten hulp schieten, maar het baatte weinig. Froome bleef uitlopen, terwijl hij 2'55" op Dumoulin moest goedmaken. En op een goede 25 kilometer van de streep was het zover. Froome reed voor het eerst in deze Giro virtueel in het roze. Dumoulin haalde op weg naar de slotklim zijn tijdrithouding boven, alles hens aan dek bij de Sunweb-kopman. 

Roze

Een indrukwekkend nummer van Froome, die in zijn eentje gemakkelijk standhield. Op de slotklim was het alleen nog de vraag of de legendarische prestatie van de Brit volstond voor het roze. Dumoulin zette alles op alles, maar het volstond niet om het roze te veroveren. 

Carapaz werd nog tweede na een sterke slotkilometer, Pinot werd derde. Dumoulin kwam op 3'21" van Froome binnen en kreeg nog 10" bonificatieseconden aangesmeerd. 

Het roze is dus voor Froome. De Giro is zeker nog niet gereden, want met nog één bergetappe op het menu is er nog niks verloren voor de Nederlander van Sunweb. Al heeft de Brit ongetwijfeld het (mentale) voordeel. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties