Wielrennen

Een Nederlander in het geel in de Tour? Daarvoor moeten we al terug naar dit jaartal

Een Nederlander in het geel in de Tour? Daarvoor moeten we al terug naar dit jaartal

Toegegeven, als het over sport gaat, mogen we als Belgen de laatste dagen niet klagen. Greg Van Avermaet rijdt in het geel rond in de Tour, terwijl onze Duivels vanavond hun halve finale op het WK voetbal afwerken. Bij Nederland is die gele trui in de Tour al wat langer geleden.

Nederland heeft een sterke generatie wat wielrenners betreft. Denk maar aan Niki Terpstra, Wout Poels, Tom Dumoulin, de jonge sprinter Dylan Groenewegen en fenomeen Mathieu van der Poel, vooralsnog wel op de mountainbike en in het veld aan de slag. 

Toch is het al heel lang geleden dat een Noorderbuur nog eens in het geel in de Tour mocht rijden. Van 1989 om precies te zijn. Toen was het Erik Breukink die de leiderstrui een dag mocht dragen. Als het deze Tour niet lukt, zit ons buurland volgend jaar dus 30 jaar zonder gele trui. Al is er zeker een reëele kans dat Tom Dumoulin het in deze Tour flikt en de opvolger van Breukink wordt. 

Zoetemelk recordhouder

De Nederlander met de meeste gele truien blijft ondertussen Joop Zoetemelk. In 1980 won hij de Tour, maar ook in '71, '73, '78 en '79 droeg hij de gele leiderstrui om de schouders. Wout Wagtmans droeg 8x de gele trui in de jaren '50, generatiegenoot van Zoetemelk Gerrie Knetemann verzamelde 8 gele truien. 

Reacties 1 reacties

Gerelateerd nieuws