Thijs Zonneveld haalt zijn beste Vlaams boven: "We zijn zjaloes. En wel meer dan een klein bitje. Dzju toch"

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
Thijs Zonneveld haalt zijn beste Vlaams boven: "We zijn zjaloes. En wel meer dan een klein bitje. Dzju toch"
Foto: © photonews

10 juli 2018. Een belangrijke dag in de Belgische sportgeschiedenis. Greg Van Avermaet rijdt in het geel in de Tour en de Rode Duivels kunnen zich plaatsen voor de WK-finale. De Nederlandse journalist Thijs Zonneveld haalde zijn beste Vlaams boven en strooide met lof naar ons land.

België was altijd het kneusje tegenover Nederland wat sport betrof. "Tot voor kort lachten we om den Belgen als ’t om sport ging", vertelt Zonneveld in AD. "Jawadde, die Rode Duivels waren nie om aan te gluren. Altijd met tien man in den eigen zestien, smekend om een verdwaald balletje dat binnen zou vallen uit een snelle omschakeling. En dan heel ambetant de match uit proberen te doen met tijdrekken en nóg een verdediger erop."

De tijden zijn dus veranderd. "Vandaag speelt België de halve finale op een WK voetbal waarvoor da wij Ollanders nie eens gekwalificeerd zijn. Met ‘nen ploeg waarvoor da wij duimen en vingers aflikken. En ondertussen rijdt d’n Greg in Frankrijk in een gele trui. Daar wachten wij nondeju al 29 jaar op."

"Waar da die kerel ook koerst, of da nu den Paddenstraat is of den Tourmalè, hij heeft goesting"

"En Van Avermaet is nog lang nie aan ’t eind van zijn bobijntje. Die kan nog den ganse week truien en ritzeges bij elkaar trappen. Waar da die kerel ook koerst, of da nu den Paddenstraat is of den Tourmalè, hij heeft goesting."

Jaloezie

Nederland is volgens Zonnveld, zelf een ex-renner, jaloers. "We zullen ’t nie ontkennen. We zijn zjaloes. En wel meer dan een klein bitje. Dzju toch. Een halve finale op ’t WK en een gele trui – en da op één enkele dag. Wannenluxe. Da is alsof er trippelkes uit de kraan stromen, alsof het macadam hersteld is met steenkes van goud."

"Maar hoe zjaloes we ook zijn: tis u gegund. Omdat we u graag zien, omdat we u veel te veel hebben geplaagd, omdat u ’t heeft verdiend. België, lief België, vandaag is ’t voor u", besluit Zonneveld met mooie woorden zijn column. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties