Wielrennen

21 jaar na het voorval met Tom 'bidon' Steels: "Wat er die dag door mijn hoofd ging, ik zou het niet weten"

21 jaar na het voorval met Tom 'bidon' Steels: "Wat er die dag door mijn hoofd ging, ik zou het niet weten"

Exact 21 jaar geleden werd Tom Steels in 1997 op de Vlaamse feestdag uitgesloten in de Tour. De reden daarvoor kent u misschien nog wel. Een kwade Steels, nochtans nu o zo rustig als ploegleider, gooide een bidon naar Frédéric Moncassin.

"Wat er die dag door mijn hoofd ging, ik zou het niet weten", blikt Steels terug in Het Nieuwsblad. "Het was mijn eerste Tour. In de eerste etappe eindigde ik tweede. Ik dacht snel de eerste zege te pakken, maar kwam er niet echt meer aan te pas. Stress. Druk. Dan doe je al eens domme dingen in het heetst van de strijd."

De jury was onverbiddelijk. Steels moest naar huis, Jeroen Blijlevens kreeg de ritzege omdat ook Erik Zabel gedeclasseerd werd na het uitdelen van een kopstoot aan Robbie McEwen. Zelfs Moncassin vond de straf te zwaar. "Voor mij was er niks aan de hand. Zo hard heeft die bidon mijn niet geraakt. Een schampschot. Ik heb ook geen klacht ingediend. Tom had zich meteen na de rit geëxcuseerd en dan was voor mij de kous af."

Voor Vogels bedoeld

Bovendien zegt de Fransman dat die bidon eigenlijk voor iemand anders bedoeld moest zijn. "Het had eigenlijk ook nooit mogen gebeuren. Eigenlijk had Tom kwaad moeten zijn op mijn ploegmaat Henk Vogels en niet op mij. Henk was mijn lead-out. Ik reed in die sprint in zijn wiel. Hij wou naar voor rijden, maar dat wou Tom ook", vervolgt Moncassin.

"Ze haakten met de guidon van hun stuur in elkaar. Wat geduw. Geroep en getier. Ik moeide mij niet en passeerde hen langs rechts. Ik denk dat Tom zich dan in het geharrewar heeft vergist van Gan-truitje. Hij moet echt blind van woede geweest zijn, want zo goed lijken Vogels en ik niet op elkaar", besluit de ex-renner. 

Reacties 0 reacties

Gerelateerd nieuws

Er zijn nog geen reacties geplaatst.