Nét niet voor België! Degenkolb wint sprintje tegen twee Belgen en wint spectaculaire Tour-rit naar Roubaix

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 12 reacties
Nét niet voor België! Degenkolb wint sprintje tegen twee Belgen en wint spectaculaire Tour-rit naar Roubaix
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De negende rit in de Tour de France is gewonnen door John Degenkolb. De Duitser van Trek-Segafredo rekende in een sprint met drie af met onze landgenoten Greg Van Avermaet en Yves Lampaert.

De negende rit in deze Tour stond in het rood aangeduid bij de kasseivreters in het peloton. Bij de klassementsmannen boezemde de rit naar Roubaix vooral angst in. Thomas De Gendt zag zijn kans schoon en trok met met onder meer Haga, Fraile, Tolhoek en zes andere renners in de aanval. 

Valpartijen en pech

Na amper 9 kilometer was er wel al een serieuze opdoffer voor BMC. Richie Porte kwam lang voor de eerste kasseistrook ten val en moest voor het tweede jaar op rij de Tour verlaten na een valpartij. Daarna volgde het verwachte spektakel, al werd dat spektakel via een veelvoud aan valpartijen vooral negatief gekruid. Terpstra, Landa, Froome, Van Garderen... Een greep uit de namen van renners die ten val kwamen. 

Bovendien kenden ook heel wat grote namen pech. Bardet reed liefst vier keer lek, ook Uran kende mechanische problemen. Ondertussen werd de kopgroep vooraan helemaal uitgedund en werden Gaudin en van Rensburg als laatste renners ingerekend door een ontketende Stuyven, al werd ook hij wat later gevat door een compact peloton. 

Gele Van Avermaet roert zich

Op een kleine 17 kilometer van de streep zat er heel wat meer jus in de aanval van Belgisch kampioen Lampaert. Hij kreeg twee ex-winnaars van Parijs-Roubaix mee: gele trui Van Avermaet én Degenkolb. Twee Belgen tegen een Duitser. Daarachter waren het Sagan, Gilbert en Jungels die achtervolgden. 

Lampaert en Van Avermaet zijn op papier trager dan Degenkolb en dus lieten de Belgen de Duitser op kop aan de sprint beginnen. Maar daarin konden Van Avermaet en Lampaert geen vuist maken. Degenkolb hield beide landgenoten gemakkelijk af. Van Avermaet tweede, Lampaert derde. Gilbert legde wat later beslag op de vierde plek. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties