Jan Bakelants kan waarden van Contador in 2014 niet vatten: "Waarom heeft hij dan niet meer koersen gewonnen?"

Redactie
| 3 reacties
Jan Bakelants kan waarden van Contador in 2014 niet vatten: "Waarom heeft hij dan niet meer koersen gewonnen?"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

In zijn dagelijkse column in Het Nieuwsblad sprak Jan Bakelants deze keer niet rechtstreeks over de Tour, maar wel over de waarden die Alberto Contador op sociale media had geplaatst. Het gaat om waarden van 2014, maar die waren toch uitzonderlijk.

Op die foto stond af te lezen dat Contador toen eens 458 en 454 watt trapte. Met zijn 61,6 kilogram die hij toen woog, is dat 7,4 watt per kilo. "Stratosferisch hoog", aldus Bakelants, die wel niet op doping insinueert. "Mijn punt is: als Contador werkelijk in staat is om twintig minuten 7,4 watt per kilo te trappen, waarom heeft hij dan niet nog meer koersen gewonnen?"

"Want met zo'n uitzonder­lijke waarden had hij een klasse apart moeten zijn. Om een beetje perspectief te geven: Tim Wellens - een renner die koersen wint bergop - heeft recent ook wat waarden op Twitter gezet. In een test van tien minuten trapte hij 506 watt, maar Tim weegt ook wel 70 kilo. Dus op een ­inspanning die half zo lang is, komt hij niet in de buurt van Contador in 2014."

'Kop noch staart'

Bakelants kan het maar moeilijk vatten. "We moeten wielrennen niet herleiden tot cijfertjes alleen, maar ik krijg eerlijk gezegd kop noch staart aan die waarden op Instagram. Contador was klaar om iedereen weg te blazen in die Tour. We zullen het nooit weten, want hij heeft toen zijn been gebroken bij een val in de afdaling van de Petit Ballon. Daarna won hij wel de Vuelta, maar nek-aan-nek met Froome. Daar moet toen op een ongelooflijk niveau geklommen zijn", klinkt het.

"Vandaag is het idee dat je met een vermogen van 6,2 watt per kilo op een slotklim aankomt in de groep van Froome. Benieuwd wat we vandaag in de eerste bergrit gaan zien, maar een foto van een wattagemetertje dat 7,4 watt per kilo aangeeft, zal u straks echt niet zien passeren op Instagram", besluit de renner van AG2R-La Mondiale.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties