Voorbeschouwing Clasica San Sebastian: Alaphilippe dé topfavoriet, twee Belgische kanshebbers in het Baskenland

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 9 reacties
Voorbeschouwing Clasica San Sebastian: Alaphilippe dé topfavoriet, twee Belgische kanshebbers in het Baskenland
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Een kleine week na de Ronde van Frankrijk proberen heel wat renners hun Tour-vorm te verzilveren in de Clasica San Sebastian. Een voorbeschouwing op de enige Spaanse WorldTour-klassieker.

De Clasica San Sebastian is de enige Spaanse eendagswedstrijd die dus deel uitmaakt van de WorldTour. De laatste jaren stonden er heel wat mooie namen op de erelijst van Donostia-Donostia Klasikoa, de Baskische naam voor de Clasica. 

Alejandro Valverde, Philippe Gilbert, Luis Léon Sanchez, Adam Yates en vorig jaar nog Michal Kwiatkowski zijn enkele winnaars van het afgelopen decennium. De zege van Yates zal u ongetwijfeld nog een belletje doen rinkelen. Greg Van Avermaet was in 2015 op weg naar een mooie zege in het noorden van de Spaanse kust, maar door een onoplettende motor én bijhorende valpartij moest hij de zege aan de jonge Yates laten. Die besefte zelfs niet dat hij gewonnen had.

De Jaizkibel was de laatste jaren altijd dé scherprechter in de Clasica San Sebastian. 8 kilometer klimmen aan een gemiddelde van 5,6%, hier barstte vaak de koers los. Al is dat de laatste jaren toch wat gewijzigd door de slothelling: de Bordako Tontorra, een erg steile muur van bijna 2 kilometer lang, waarna de renners daarna nog in dalende lijn richting San Sebastian moeten. Op de Bordako Tontorra valt vaak de beslissing.

Alaphilippe topfavoriet

Julian Alaphilippe steekt in bloedvorm na zijn twee ritzeges en bolletjestrui in de Tour. Hij is dan ook onze favoriet voor winst. Maar er staan nog heel wat mooie namen aan de start, met ook twee Belgische kanshebbers. Greg Van Avermaet wordt, na 8 dagen in het geel, door BMC als kopman vooruitgeschoven, terwijl Tim Wellens (Lotto Soudal) het tweede deel van zijn seizoen in stijl opende met winst in de Ronde van Wallonië. 


Alejandro Valverde, nota bene een ex-winnaar, is altijd iemand om naar uit te kijken. Al is het de vraag hoe de 38-jarige Valverde de Tour verteerd heeft. Bovendien kan Movistar ook op Mikel Landa rekenen.

Adam Yates won de wedstrijd dus al eens in 2015 en krijgt bij Mitchelton-Scott het vertrouwen. Roglic staat niet bekend als een echte killer, maar door zijn knappe Tour en het feit dat hij heel wat dalerscapaciteiten heeft, is hij zeker kanshebber in Spaans Baskenland. 

Geen 'Kwiato'

Winnaar van vorig jaar Michal Kwiatkowski is er door deelname in de Ronde van Polen niet bij, dus neemt de jonge Colombiaan Egan Bernal de honneurs waar bij Team Sky. Het goudhaantje van de ploeg van Dave Brailsford stond in de Tour meer dan zijn mannetje en bewees dit seizoen al bergop met de besten mee te kunnen. 

Dan Martin heeft zijn mislukte voorjaar al gecompenseerd met een ritzege in de Tour en is zeker een noemenswaardige outsider. Tot slot heeft Astana ook een sterk blok in San Sebastian, met Omar Fraile en Miguel Angel Lopez, de nummer drie van de Giro d'Italia. 

De favorieten van Wielerkrant.be voor San Sebastian:

****¨Julian Alaphilippe
*** Greg Van Avermaet - Alejandro Valverde
** Tim Wellens - Adam Yates - Primoz Roglic
* Egan Bernal - Dan Martin - Miguel Angel Lopez - Mikel Landa

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties