Tiesj Benoot op één vak van bachelordiploma aan unief: "Elk jaar denk je wel eens aan stoppen"

Redactie
| 21 reacties
Tiesj Benoot op één vak van bachelordiploma aan unief: "Elk jaar denk je wel eens aan stoppen"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Tiesj Benoot mag zich vanavond zo goed als zeker een bachelor in de Toegepaste Economische Wetenschappen noemen. De Lotto Soudal-renner moet nog slagen op één vak en dan is het diploma 'in the pocket'.

Benoot is één van de weinige renners die studeren aan de universiteit met een leven als profrenner combineert. "Zolang je geen kinderen hebt, is het doenbaar", vertelt Benoot in Het Nieuwsblad. "Het belangrijkste is een goede planning. Je moet ook beseffen dat je een coureur bent die ook nog studeert, en niet een student die ook nog koerst. De koers heeft altijd voorrang bij mij."

Een bachelor TEW duurt normaal gezien drie jaar. Benoot deed er zes jaar over. "Het kon sneller. Tijdens mijn eerste studiejaar reed ik nog in de beloftencategorie. Toen heb ik meteen 50 van de 60 studiepunten afgewerkt. Veel te zwaar. Ik heb er nadien klierkoorts aan overgehouden. Nu doe ik maar vijf à zes vakken per jaar. Ik studeer ook nooit meer dan twee uur per dag. En als ik eens een dag geen zin heb, doe ik gewoon niks."

"Ik plan mijn examens meestal na een lange stage"

Benoot had de luxe dat hij door zijn topsportstatuut zijn examens kon spreiden. "Ik plan mijn examens meestal na een lange stage. Op een stage, zoals die van de voorbije twee weken in Livigno, heb je tijd zat om te studeren. Het maakt mij ook frisser in mijn hoofd. Door te studeren kan ik mijn focus even weghouden van de koers. Mijn therapie is studeren."

"Dit jaar plande ik examens tussen de Omloop Het Nieuwsblad en de Strade Bianche. Nadien kende ik misschien wel mijn beste periode van het seizoen", aldus de Oost-Vlaming. Benoot wil overigens ook nog zijn masterdiploma behalen. Al had hij het de afgelopen jaren zeker ook niet altijd gemakkelijk. 

Stoppen

"Elk jaar denk je wel eens aan stoppen. Waarom al die inspanningen nog? Zeker omdat we als prof al zeer goed onze boterham verdienen. Maar als je zo ver gevorderd bent, wil je het ook afmaken. Het zou zonde zijn om al die geleverde inspanningen zomaar weg te gooien. Het speelt ook wel in mijn voordeel dat ik nooit gebuisd was", besluit Benoot. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties