Wereldkampioene veldrijden van 2016 zit zonder ploeg na meningsverschil over fysieke paraatheid

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 4 reacties
Wereldkampioene veldrijden van 2016 zit zonder ploeg na meningsverschil over fysieke paraatheid
Foto: © photonews

Er is een vroegtijdig einde gekomen aan de overeenkomst tussen ex-wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong en haar Belgische werkgever Experza-Footlogix. Een meningsverschil met teammanager Christel Herremans ligt aan de basis van de breuk.

De Jong lag nog tot eind 2019 onder contract bij Experza-Footlogix, maar het contract is met terugwerkende kracht naar 1 juni van dit jaar ontbonden. Dat meldt het Nederlandse BN De Stem. 1 juni is de dag dat de Jong haar laatste wedstrijd voor de Belgische ploeg reed. Sinds haar overstap naar Experza-Footlogix kon de Jong nooit overtuigen.

Volgens haar arts is ze overreached, maar het medische team van de ploeg kon geen fysieke oorzaak vinden en stelt vast dat het een mentaal probleem is. Vandaar dus het meningsverschil tussen de Jong en teammanager Herremans. De Jong blijft ervan overtuigd dat ze overtraind is na van de ene in de andere kwetsuur te zijn beland.

Topseizoen in de cross

In 2016 lag de hele wereld aan de voeten van de Jong, toen ze in het veldrijden Nederlands en Europese kampioene werd en bovendien de regenboogtrui veroverde. Maar na een blessure begin 2017 ging het bergaf met de Jong. 

Herremans zelf reageert erg teleurgesteld. "Ik zie het als de grootste teleurstelling in mijn carrière als teambaas. Met de wegploeg ga ik nu niet meer verder. Wel met het veldrijden", klinkt het. 

'De goede kant op'

"Mij is altijd geleerd alleen op de feiten af te gaan en niet op wat er je er van vindt", zegt haar makelaar Rik van Dongen over de breuk met haar werkgever. "Er ligt een rapport van een medische professor die zegt dat Thalita overreached is en daardoor niet kan koersen en rust moet houden. Daar moet ik het bij houden."

Volgens de Jong gaat het al iets beter met haar. "Het gaat voor mijn gevoel de goede kant op. Ik train beperkt en zeer strikt volgens het schema dat in samenspraak met mijn trainster en arts wordt gemaakt. Eind deze maand zal ik bij de arts een hele dag in het labo zijn om weer alle onderzoeken en testen te herhalen. Begin oktober weten we de resultaten hiervan en kunnen we een verder programma uitstippelen", besluit ze. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties