Onze favorieten en voorbeschouwing op WK bij de mannen: Heel wat kanshebbers, maar vooral Patrick Lefevere mag hopen op de regenboogtrui

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 14 reacties
Onze favorieten en voorbeschouwing op WK bij de mannen: Heel wat kanshebbers, maar vooral Patrick Lefevere mag hopen op de regenboogtrui
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Met twee zilveren en twee gouden plakken en een bronzen medaille is de trip naar Innsbruck al meer dan een geslaagd avontuur voor ons land. Zondag is het echter aan de grote jongens. Onze voorbeschouwing op de wegrit.

Het parcours

Over het parcours was al heel wat te doen. 'Het zwaarste WK van de afgelopen twee decennia', hoorden we vaak vallen. En bovendien: volgens velen niks voor de Belgen, al heeft ons land toch enkele troeven om uit te spelen. 

De afgelopen drie jaar pakte Peter Sagan telkens de regenboogtrui. Niemand deed ooit beter dan een hattrick op rij. Maar de kans is klein dat de Slovaak voor een vierde wereldtitel gaat. Het parcours lijkt iets té zwaar, bovendien kon de renner van BORA-hansgrohe in de Vuelta niet echt helemaal overtuigen. 

De renners moeten van bij de start in Kufstein al heel wat hoogtemeters overwinnen voor ze 6 lokale rondjes afleggen op het in totaal 258,5 kilometer lange parcours. Aan hoogtemeters geen gebrek: liefst 4.670 meter!

Na die 6 rondjes is het moment van de waarheid aangebroken. Eerst moeten de renners over de Igls, daarna wacht nog de Gramartboden: een muur van 2,8 kilometer aan 11,8% met zelfs een piek tot 28%. Hier wordt ongetwijfeld het WK voor een groot deel beslist. Na de verschrikkelijke 'Höll' volgen er nog 8 kilometer naar beneden, waarvan de laatste 2 kilometer zo goed als vlak zijn. 

De favorieten

Een beetje verrassend: nu het WK eigenlijk in de smaak van Chris Froome en Geraint Thomas zou moeten vallen, passen beide Sky-renners voor een unieke kans om wereldkampioen te worden. Maar aan favorieten geen gebrek. In tegendeel, heel wat mooie namen en klimmers zakken af naar Oostenrijk. 

Een 'kleine' opsomming: Simon en Adam Yates, Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Wout Poels, Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran, Enric Mas, Primoz Roglic, Ilnur Zakarin, Rafal Majka, Michal Kwiatkowski... 

Toch lijkt vooral Alaphilippe (en Frankrijk met Bardet en Pinot) van de ploeg van Patrick Lefevere de te kloppen man. In de Ardennenklassiekers was hij al top (winst in de Waalse Pijl, red.), daarna volgden twee ritzeges en het bollenklassement in de Tour en nog een puik najaar met onder meer winst in San Sebastian en de Ronde van Groot-Brittannië. De ogen zijn vooral gericht op 'Loulou', al is dit WK ook de laatste kans van 'El Imbatido'.

Valverde kon nog nooit wereldkampioen worden en krijgt in Oostenrijk op zijn 38e nog één grote kans. Maar zoals in het lijstje hierboven te zien is, is de concurrentie groot. Vuelta-winnaar Simon Yates hoopt op een supercompensatie, terwijl Michal Kwiatkowski - snel aan de meet - voor zijn tweede wereldtitel gaat.

Vergeet ook het sterke blok uit Nederland niet, met Dumoulin, Poels en Kruijswijk. Zeker Dumoulin wil na een straf jaar en zijn tweede plek in het tijdrijden wellicht iets goedmaken. Of kan de Haai van Messina toeslaan in Tirol? Al vonden we Nibali niet echt overtuigend rijden de laatste weken. Dan zetten we ons geld liever in op enfant terrible Gianni Moscon, die na zijn schorsing van 5 weken verrassend sterk voor de dag kwam in de Italiaanse eendagskoersen. 

De Belgen

Het WK was tot dusver al een succes van formaat voor onze Belgen. Remco Evenepoel pakte de dubbel bij de junioren. Beloften Brent Van Moer en Bjorg Lambrecht pakten zilver in respectievelijk de tijd- en de wegrit. Victor Campenaerts zorgde dan weer voor een bronzen plak in het tijdrijden bij de profs.

Toegegeven, een medaille in de wegrit zou een onverhoopt succes zijn voor ons land. Voor Greg Van Avermaet oogt het parcours iets te zwaar, maar iedereen kan zich ongetwijfeld nog herinneren hoe het in Rio 2016 afliep. Toch is de BMC-renner niet de echte kopman, al staan er met Tiesj Benoot, Tim Wellens en Dylan Teuns in principe vier renners op dezelfde hoogte. 

Wellens en Teuns kunnen zich in principe het langste sparen. Benoot en Van Avermaet moeten eerder anticiperen. Teuns verraste in de Vuelta met enkele sterke prestaties vanaf de tweede week, maar verder dan enkele ereplaatsen kwam hij niet. Wellens is dan weer de Belgische zegekoning van het achttal en is mits een superdag - en waarom niet wat regen - tot veel in staat. 

De overige vier (Ben Hermans, Xandro Meurisse, Laurens De Plus en Serge Pauwels, red.) zullen vooral moeten knechten en in dienst rijden van. Pauwels is de wegkapitein en zal een belangrijke rol spelen aangezien er zonder oortjes wordt gekoerst. Hermans kan dan weer een rol van betekenis spelen door in een vroege ontsnapping te gaan en door zo later één van de kopmannen nog te helpen. 

Onze favorieten voor het WK:

**** Julian Alaphilippe
*** Alejandro Valverde - Michal Kwiatkowski
** Simon Yates - Romain Bardet - Tom Dumoulin 
*  Thibaut Pinot - Gianni Moscon - Primoz Roglic - Miguel Angel Lopez

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties