Worden deze trainingen hét geheime wapen van Wout Van Aert om Mathieu van der Poel te kloppen? "Hoop zo top te zijn op de Koppenberg"

Redactie
| 26 reacties
Worden deze trainingen hét geheime wapen van Wout Van Aert om Mathieu van der Poel te kloppen? "Hoop zo top te zijn op de Koppenberg"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Wout Van Aert vertoeft momenteel met vrouwlief Sarah op Mallorca om zich voor te bereiden op de komende weken van het veldritseizoen. Met stip aangeduid: de Koppenbergcross en natuurlijk het EK in Rosmalen.

Na zeven tweede plaatsen wil Wout Van Aert het zijn grote rivaal de komende crossen knap lastig maken. En dat zal hij doen aan de hand van enkele specifieke trainingen. "In functie van die Koppenbergcross las ik een aantal 'lactaat tolerantie trainingen' in", vertelt de wereldkampioen in zijn column bij WielerFlits.nl. "Dat betekent dat je je lichaam en je spieren zoveel mogelijk probeert te laten wennen aan het leveren van inspanningen met melkzuur in de benen."

"Dat is namelijk wat je op de Koppenberg doet. Bij de start sprint je ongeveer een minuut voluit, waarbij er al heel wat melkzuur in de spieren wordt aangemaakt. Daarna draai je de weide in, waar na amper honderd meter al opnieuw een hellend stuk wacht waarop je à bloc moet gaan."

Recuperatie

"Maar je spieren hebben in dat kort stukje recuperatie niet de tijd gehad om te herstellen, dus begin je aan die nieuwe inspanning met volgelopen benen. Door dat op training te simuleren, raken je spieren daar toch een beetje aan gewend. Als je basis, je vermogen en je uithouding op punt staan, is dit eigenlijk het laatste onderdeel waar je nog aan kan werken om beter te worden", aldus Van Aert.

Volgens Van Aert is het op meerdere manieren mogelijk. "Bijvoorbeeld door vijftien á twintig seconden vol te sprinten, dan tien seconden uit te bollen om dan opnieuw een sprintje te trekken. Of bijvoorbeeld door aan een hoog tempo een klim op te rijden om dan aansluitend nog een sprint uit de benen te schudden. Die oefening herhaal je dan een aantal keer."

"Best pittige trainingen, maar anderzijds ligt de nadruk deze week wel iets minder op duur: ik ga niet boven de vijf uur. Op stage kan dat anders al eens langer zijn. Op die manier hoop ik binnen een tiental dagen top te zijn op de Koppenberg", zegt de crosser uit Lille. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties