De beschermeling van Lefevere: van doorbraak in Vlaamse klassieker naar volharding tijdens lange lijdensweg

De beschermeling van Lefevere: van doorbraak in Vlaamse klassieker naar volharding tijdens lange lijdensweg
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Er zijn zo van die renners waar Patrick Lefevere het wel enorm voor heeft. Ga er maar vanuit dat Petr Vakoc één van hen is. De aanhoudende steun van de CEO leidt er straks misschien toe dat de Tsjech opnieuw aan koersen toe komt.

Vakoc was destijds één van die jonge buitenlandse talenten die Patrick Lefevere vaak weet te strikken. Hij vertoont al snel de capaciteiten van een sterke hardrijden en wordt in 2015 al nationaal kampioen van zijn land. Zijn internationale doorbraak is voor een jaar later.

In de Brabantse Pijl toonde Vakoc zich op 23-jarige leeftijd op de bergjes één van de sterkste. Op de voorlaatste klim werd er een kopgroep van vijf gevormd en in de slotkilometer pakte het talent van Quick-Step uit met een verschroeiende demarrage. De winst was een feit, een nieuwe ruwe diamant was op het voorplan getreden.

AANRIJDING DOOR VRACHTWAGEN

Dat jaar volgde ook nog winst in de jongerenklassementen van enkele rittenkoersen en winst in de Classic Sud Ardèche en La Drome Classic. Hierna volgde een solide wielerseizoen, al bleven de grote overwinningen uit. In januari 2018 sloeg het noodlot toe. Een aanrijding door een vrachtwagen op training leidt tot een lange onbeschikbaarheid.

Pas twee maanden na zijn ongeval kon Vakoc naar huis en dan wachtte er hem nog een maandenlange revalidatie. Indien een renner zo lang out is, hoeft een ploeg die niet meer volledig te blijven betalen. Lefevere denkt er echter niet aan om zijn protegé te laten vallen.

TERUG OP DE FIETS IN DE ZOMER

De steun van het team en de omgeving in combinatie met zijn eigen wil zorgt ervoor dat Vakoc de kracht heeft om door de zure appel te bijten. Eind juni zet hij weer op de fiets. Bij Quick-Step moeten ze wel even nadenken over de toekomst, maar er volgt al snel witte rook: de renner mag blijven. Mogelijk maakt hij in februari aan zijn comeback.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties