Zit Nederland België op de hielen als hét veldritland bij uitstek? "Wij zijn ook een crossland. Punt. Maar in België gaat het er veel commerciëler aan toe"

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 7 reacties
Zit Nederland België op de hielen als hét veldritland bij uitstek? "Wij zijn ook een crossland. Punt. Maar in België gaat het er veel commerciëler aan toe"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Nederland heeft de fakkel van het veldrijden (voorlopig) even overgenomen van ons land. Toch wat betreft de medailles op het EK veldrijden in Rosmalen. Zeker de Nederlandse vrouwen zijn - naast dat fenomeen Mathieu van der Poel - erg dominant. Hoe komt dat toch?

Wielerkrant.be ging ten rade bij Gerben de Knegt, de bondscoach van de Nederlandse veldrijders. "Ik denk dat er in Nederland in de breedte meer dames aan veldrijden doen", vertelt de Knegt. "Bovendien geef ik zelf ook crosstrainingen aan de junioren. Maar ik heb ook twee extra trainers ingehuud om andere vrouwen te begeleiden."

"Het dameswielrennen leeft momenteel in Nederland. Er zijn veel wedstrijden en trainingspunten waar ze kunnen opvallen en er is een goede scouting voor de talenten. Ik vind het toch wat vreemd dat dat in België uitblijft. Met Sanne Cant hebben jullie toch een grote naam en de wereldkampioene", aldus de bondscoach van onze noorderburen. 

Fakkel overnemen

Moeten wij als Belgen stilaan niet vrezen dat Nederlander hét crossland bij uitstek wordt en de fakkel overneemt? "Jarenlang hebben wij gedacht dat het veldrijden hier niet leefde, maar kijk naar het EK: we hadden heel veel bezoekers, het werd goed gevolgd op televisie en er was enorm veel persaandacht. Wij zijn ook een crossland. Punt."

"Maar je gaat me niet horen zeggen dat wij de fakkel overnemen. Bij de beloften (mannen) hadden we op het EK slechts een 8e en 9e plek als beste uitslag. Ons probleem is de laatste jaren een beetje de doorstroming. Veel jongeren kiezen ervoor om toch nog op de weg aan de slag te gaan."

Betsema

Bij de vrouwen was de dominantie opvallend. Bij de beloften werd Alvarado Europese kampioene maar het podium bij de elite vrouwen bestond uit Annemarie Worst, Marianne Vos en Denise Betsema. Die laatste is toch de revelatie van het seizoen en werd na haar sterk seizoensbegin onder contract gelegd bij Marlux-Bingoal. 

"Denise trekt naar Marlux, maar twee jaar geleden kende niemand haar in de crosswereld. In België gaat het er veel commerciëler aan toe. Het is heel gemakkelijk om met contracten en geld te zwaaien. Dat is toch wel een verschil met Nederland."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties