Wielrennen

Het is de UCI menens: vernieuwd reglement houdt strengere straffen in

Het is de UCI menens: vernieuwd reglement houdt strengere straffen in

Bij de UCI rollen ze de mouwen op. Ze gaan er streng op toekijken dat iedereen de regels en de wegcode respecteert tijdens de koersen in 2019. En vooral het wielrennen geen slecht imago bezorgen, want daar zijn ze bij de UCI als de dood voor.

Vanaf 1 januari 2019 gaat een nieuw reglement in. Dat houdt bijvoorbeeld in dat in alle 37 WorldTour-koersen en de meeste eendagskoersen van buiten categorie een videoref aanwezig zal zijn. Hierdoor kunnen wedstrijdcommissarissen nog tijdens de wedstrijd in actie treden bij overtredingen van renners, ploegen of organisatoren.

In WorldTour-wedstrijden zijn ook zwaardere straffen mogelijk dan bijvoorbeeld in beloftenkoersen. UCI-commissaris Philippe Mariën legt aan Het Nieuwsblad uit hoe dat komt. "Wanneer een toprenner een overtreding begaat, zijn de gevolgen voor het imago van de wielersport groter dan wanneer een junior dat doet."

ONAANGENAME VERRASSINGEN

Het lijkt erop dat het zeker geen blufpoker is van de UCI. Vooral het stayeren wil men voorgoed uit de wereld helpen. "Ik raad renners, ploegen en organisatoren aan om het vernieuwde reglement toch maar eens te lezen. Anders kunnen ze straks wel eens voor onaangename en dure verrassingen komen te staan", besluit Mariën.

Reacties 3 reacties

Gerelateerd nieuws