Aerts of van Aert: wie mag het meest dromen van triomf in bepalende veldslag in Wereldbeker?

Aerts of van Aert: wie mag het meest dromen van triomf in bepalende veldslag in Wereldbeker?
Foto: © photonews

Nog deze maand kennen we de ontknoping van de Wereldbeker in het veldrijden. De definitieve beslissing valt op 27 januari in Hoogerheide, maar de voorlaatste manche in Pontchâteau zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn. De voornaamste reden hiervoor: de afwezigheid van Mathieu van der Poel.

Aangezien de Europese kampioen er niet bij is in Frankrijk, heeft dat zo zijn gevolgen voor de puntenverdeling van de voorlaatste manche. De punten die van der Poel anders wellicht als winnaar had weggenomen, liggen nu voor het oprapen. Indien Aerts of van Aert zondag als eerste over de meet bolt, begint de triomfator in kwestie in polepositie aan de laatste WB-cross.

Momenteel is het verschil tussen beiden immers slechts zeven punten, in het voordeel van Aerts. Terwijl de eerste in de volgende wedstrijd 80 punten krijgt en de tweede 70. Wie van hen twee maakt nu het meeste kans op winst zondag? De laatste onderlinge ontmoetingen hebben elk hun eigen verhaal.

LAATSTE DRIE DUELS: 2-1 VOOR AERTS

In het laatste duel van 2018 reed Aerts op de drassige omloop in Diegem vlot weg van van Aert. Dat is echter nooit de favoriete plek van de wereldkampioen geweest. Op het BK in Kruibeke was een ontketende Aerts opnieuw de beste. Van Aert deed het een dag later dan weer een stuk beter in de Weversmiscross in Otegem.

Uiteraard kan er bij dat laatste resultaat opnieuw een kanttekening geplaatst worden. Aerts zal niet wakker gelegen hebben van een zege in Otegem, wel van zijn triomf op het BK. Hoeveel uurtjes zou hij in de nacht van zondag op maandag geslapen hebben? Een sterke Aerts verwachten in Otegem was wellicht niet realistisch.

OMSTANDIGHEDEN GEVEN PARCOURS VORM

De twee grote tenoren hebben dit seizoen al vaak in mekaars buurt gereden en kunnen allebei wel naar één of andere uitslag wijzen om vertrouwen te nemen. Het maakt het er waarschijnlijker op dat het parcours van zondag wel één en ander kan bepalen.

Pontchâteau vervangt Nommay op de Wereldbekerkalender, maar heeft al vaker een belangrijke cross georganiseerd. In 2004 vond het WK er plaats en in 2016 het EK. Dat laatste kampioenschap werd winnend afgesloten door Toon Aerts, die toen van der Poel en van Aert op driekwart minuut zette.

De omstandigheden zullen dit weekend niet onbelangrijk zijn. Blijft het droog, dan kan het wel eens een heel snelle omloop worden. Toch zijn er ook zeker hellende stroken waar het verschil kan gemaakt worden. Op de stukken die bergop zullen lopen, zal van Aert de ontwikkelingen toch wat moeten omdraaien. Want steeds meer lijken die in het voordeel van Aerts uit te draaien.

WIE BLIJFT DE DRUK DE BAAS?

Het is wel uitkijken wat de Belgische driekleur doet het die laatste. Geeft het hem vleugels of juist meer stress om te presteren. Tenslotte heeft hij dit seizoen enorm veel geïnvesteerd in de klassementen dit jaar. Het zou zonde zijn voor Aerts als hij het nu nog laat glippen. Ook van Aert zit overigens met diezelfde druk, want de Wereldbeker zou wel eens zijn enige haalbare prijs kunnen zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties